Hepimizin çocukluğunun kahramanıdır Dede Korkut yani Korkut Ata

Öykülerinde verdiği mesajlar gelişim çağımızda aklımıza mıh gibi kazanır. Her türden, her yaşa ve kişiye göre anlatıları vardır. İbretliktir, dersler sunar…

Malumunuz her şey okulda öğrenilmez, hayat da bizleri büyüten bir unsurdur.

Dedem Korkut boy boylayıp soy soylasın’

Dede korkut Kitabı’nın dört yazması bilinmektedir.

1. Vatikan yazması

2. Dresden yazması

3. Ankara yazması

4. Bursa yazması

Sanayisinden tarımına kadar birçok dalda gurur vesikası olacak konuları içinde barındıran Bursa, Dede Korkut’a da ev sahipliği yaparak kültürel hazinesinin varlığını da ortaya koymuştur. Türk milletinin töresini, inancını, ahlâkını ve kahramanlıklarını anlatan dünya kültür mirası için değeri yüksek bir eser olan Dede Korkut Hikâyeleri’nin bilinen 4 nüshasının ardından geçtiğimiz yıl Bursa’da ortaya çıkan ‘Bursa Yazması’nın tıpkıbasımı kamuoyu ile paylaşıldı.

33090_MTY0YTgxNz_2

Peki Bursa’da nereden çıktı Dede Korkut?

Tarihi Kapalı Çarşı’da antikacılıkla uğraşan İbrahim Koca’ya, Fadıllı Köyü’nden, 7-8 yıl önce bazı yazmalar gelmiş. Bu eşsiz eserlerin arasında Dede Korkut Hikâyeleri de yer almış. Sanat ve hayırsever İbrahim Koca, elindeki Kur’an-ı Kerim yazmaları ve icazetnameleri bundan tam 5 yıl önce sergilenmek üzere Bursa’nın öncü kültür mekanlarından Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’ne bağışlamış. Dede Korkut Yazması, müzeyi ziyaret eden koleksiyoner Mehmet Yayla, Prof. Dr. Ersen Ersoy’u bilgilendirmiş ve Dede Korkut Destanı’nın yeni bir nüshasının Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde yer aldığı herkes tarafından bilinmeye başlar.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de büyük bir sorumlulukla yazmanın dijitale aktarım işini üstlendi. Tıpkıbasımı yapılarak, ilim alemine armağan edilen Dede Korkut Hikayeleri Bursa Yazması, Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Bizler de yerimizi aldık ve müzede dün Dede Korkut kitabının lansmanı yapıldı.

33090_MTY0YTgxNz_7

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dede Korkut Hikâyelerinin, dünya kültür mirası için son derece değerli olduğunu vurguladı. Oğuz Türklerinin destanî hayatını anlatan Dede Korkut Hikâyeleri’nin bir nüshasını da Bursa’da taşımaktan gururlu olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, “Kadim tarihe ve köklü kültüre sahip Bursa’mız, hâlâ nice hazinelere gebe bir şehir. Dede Korkut Hikâyeleri’nin yeni bir nüshasının Büyükşehir Belediye’mizin Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde yer aldığından kamuoyu haberdar olmuştu. Eserin tıpkıbasımını hazırladık ve bugün de ilim âlemine armağan ediyoruz. An itibariyle esere, bursa.bel.tr adresimizin yayınlar kısmından da dijital olarak ulaşabilecek” dedi.

33090_MTY0YTgxNz (1)

Başkan Aktaş, bilim insanları ve araştırmacıların bu yazma üzerine yaptıkları çalışmaları iletmeleri halinde “Dede Korkut Kitabı - Bursa Yazması Araştırmaları” başlığı altında toplayacaklarını aktardı.
Dede Korkut Hikayeleri Bursa Yazması’nın girişine derleme makalesi yazan ve tıpkıbasımda danışmanlık yapan Dede Korkut Uzmanı, Akademisyen Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya da Bursa Yazması’nın önemine değinirken, Birinci Dede Korkut Yazması, Fatih Sultan Mehmet
Han’ın torunu ve II. Bayezid’in oğlu Bursa’da medfun şehzade Alemşah’a sunulduğunu hatırlattı.
İlk yazımdan
125 yıl sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin şanına layık olan bir güzel yayınla Bursa yazması Türk ilim alemine kazandırıldı.

Bu anlamlı eserin kente ve edebiyat tarihine kazandırılmasının haklı gururu yaşatanları ve emeği geçenleri canı gönülden kutluyoruz.