Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı yayla çorbası tarifi, biber dolması tarifi, nohut salatası tarifi, profiterol tarifi var.
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım çay bardağı un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
- Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta, nane ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
- Kaynayana kadar karıştırılır.
- Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dakika kaynatılır.
- Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorba piştikten sonra altı kapatılır ve sıcak servis edilir.
BİBER DOLMASI TARİFİ
Biber dolma malzemeler
- 15-16 adet orta boy dolmalık biber
- 2 orta boy kuru soğan
- 150 gram kıyma
- 2 adet domates
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı salça
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
- Maydanoz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Dolmaların ağız kısmını kapatmak için:
- 1 adet domates
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı salça
- Sıcak su
BİBER DOLMASI YAPILIŞI
- Biberlerin kapakları çıkartılarak içleri boşaltılır.
- Yıkanır ve suyu süzülmesi için süzgece alınır.
- İç harcını ben pişirerek yapıyorum, dilerseniz çiğden tüm malzemeleri karıştırarak da yapabilirsiniz.
- Tencereye sıvı yağ alınarak küçük küçük doğranmış soğan hafif kavrulur.
- Üzerine kıyma ilave edilerek suyunu salıp rengi dönene kadar kavrulmaya devam edilir.
- Kabuklarını soyduğumuz küçük doğradığımız domatesler eklenir ve 3-4 dakika kavrulur.
- Salça, pul biber, karabiber, tuz ilave edilerek karıştırılır.
- Son olarak yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ile kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır, bekletmeden ocaktan alınır.
- Biberlerin içleri doldurularak üzerlerine domates ile kapak yapılır ve tencereye dizilir.
- Sos için salça sıcak su ile çözdürülür.
- Dolmaların üzerlerinden gezdirerek tencereye dökülür.
- Dolmaların yarısını geçecek kadar sıcak su ilave edilerek kapağı kapatılır ve orta ateşteki ocağa alınır.
- Biberler ve pirinçler pişene kadar pişirilir.
NOHUT SALATASI TARİFİ
Nohut salatası malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet kuru soğan
- 200 gram konserve mısır
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- Yarım limon
- Zeytinyağı
- Tuz
NOHUT SALATASI YAPILIŞI
- Kırmızı biber ve soğan küçük küçük doğranır.
- Maydanoz ve dereotu ince ince kesilir.
- Derince bir kaba malzemeler alınır.
- Limon suyu, zeytinyağı ve tuz eklenerek salata karıştırılır, servis tabağına alınır.
İpucu
- Nohutları 1 gece öncesinden ıslatırsanız ertesi gün kolay bir şekilde haşlarsınız.
- Nohut salatanıza isteğe bağlı olarak nar ekşisi ilave edebilir, malzemeleri damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz.
PROFİTEROL TARİFİ
Profiterol malzemeler
Profiterol hamuru için:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 3 adet büyük yumurta
- 1/ 2 paket margarin
Profiterol kreması için:
- 3 yemek kaşığı un
- 500 ml. süt
- 1 paket vanilin
- 1 adet yumurta
- 1.5 çay bardağı toz şeker
Çikolata sosu için:
- 200 gram krema
- 220 gram bitter çikolata
PROFİTEROL YAPILIŞI
- Profiterol kreması için; Sos tenceresine 1.5 çay bardağı toz şeker ve 2.5 su bardağı sütü ekleyin.
- Ardından 1 adet yumurta ve 3 yemek kaşığı unu ekleyerek orta ateşte pişirin.
- Koyulaşan profiterol kremasına, 1 paket vanilin ekleyin ve tekrar karıştırın.
- Profiterol kremasını ocaktan alarak oda sıcaklığında soğutun.
- Krema soğuduğunda sıkma poşetine alarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
- Profiterol hamuru için; 125 gram margarini ve 1 su bardağı suyu tencerede kaynatın.
- Üzerine 1 su bardağı un ekleyerek topaklanmaması için karıştırın.
- Hamur toparlandığında ocaktan alın ve oda sıcaklığında yaklaşık 15 dakika dinlendirin.
- Hamura 3 adet yumurtayı tek tek ekleyerek yedirin.
- Hamur yumurtalarla tamamen özdeşleştiğinde, 15 dakika daha dinlendirin.
- Hamurdan 1 tatlı kaşığı kadar alarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Aralarında boşluk bırakın.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında profiterol hamurunu 40 dakika pişirin.
- Profiterol hamurları piştiğinde, 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
- Profiterol hamurunun alt kısımlarında bıçakla küçük delikler açın.
- Bu delikten, hazırladığınız profiterol kremasını sıkarak içini doldurun.
- Çikolata sosu için; Bitter çikolatayı kırarak küçük parçalara ayırın.
- Küçük sos tenceresinde krema ve bitter çikolatayı eriyene kadar karıştırın.
- İçini doldurduğunuz profiterolleri üst üste dizin.
- Hazırladığınız çikolata sosunu profiterollerin üzerinde gezdirin.