Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi (CHS) 18 maddelik anayasa değişikliği için 16 Nisan 2017 tarihinde halk oylamasıyla malumunuz sandıktan çoğunluğun evet demesiyle kabul edildi ve uygulamaya geçti.

O dönemlerde çok tartışılan konulardan biri de cumhurbaşkanın yardımcı sayısı idi. Kimileri bin tane yardımcı yapabilir denilmişti. Ancak Erdoğan bin değil sadece 1 yardımcı atadı.

Şimdi gelelim CHS belediye yönetim sistemlerinde de başkan yardımcılıkları, genel sekreter yardımcıları ve diğer birimlerdeki bolca koltuk sayıları ve maliyetlerine…

Yardımcının yardımcısıdanışmanın danışmanı, kafasına göre karışanı, birbirleriyle kartvizit yarışı gibi yarışlardan kurtulmamız gerek artık.

Sistem değişti, teknoloji gelişti…

Bu uygulamayı örnek alarak ilk adımın atıldığı yer Gaziantep…

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yerelde uygulama kararı aldı.

Yeni yönetim sistemi kapsamında genel sekreter yardımcılıkları kaldırıldı, 28 daire başkanlığı 18’e indirildi, daire başkanlıklarına bağlı 98 müdürlük 69’a düşürüldü. Değişikliklerle beraber belediye, araç, yakıtta yüzde 30 tasarruf sağlayacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Seçim beyannamesinde vatandaşa verdiğimiz sözü tutabilmemiz için kurumsal kapasitemizde yapısal dönüşüme gitmemiz gerekiyordu. Özellikle vatandaş odaklı, hızlı, aktif yeni bir metodolojiye gidiyoruz, interaktif bir modelle birimleri birleştiriyoruz. 28 birimi, 18’e düşürerek, şube müdürlüklerinde ciddi bir küçülmeye giderek, daha verimli, daha hızlı, daha aktif, 2 milyon vatandaşın yaşam kalitesini ilgilendirecek yeni bir modele geçiyoruz. Bu model şu an başkanlık modelinin yerelde ilk modeli olacak. Belediye olarak bu konuda gerekli tüm çalışmaları yaptık. Yeni sistemle birlikte ciddi bir tasarruf sağlıyoruz. Bütçe yönetimi, insan kaynağı, bilgi ve zaman yönetimi açısından yeni model, bizi daha da hızlandıracak. Hem rekabet etme gücümüzü artıracağız hem yerel kalkınma ve yerel demokrasiyi ustalık dönemimize taşıyacağız" açıklamasında bulundu.

Bana çok mantıklı ve yasal geldi bu uygulama.

Cumhurbaşkanı yardımcısı bir tane olacak.

İl ve ilçe belediyelerinde başkan yardımcılığı kadrosu var. Büyükşehir belediyelerinde başkan yardımcılığı kadrosu yok. Başkan vekilleri kadrosu olur. Gerektiğinde birini vekil tayin eder.

Belediyelerdeki norm kadrolar nüfus sayısına göre İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.

Bazı ilçe belediyelerinde ne yazık ki 10 tane başkan yardımcı atanıyor.

Bir başkan yardımcısına iki üç müdürlük bağlanıyor.

Sonra makam için oda sağla, sıfat, sekreter, samimiyet, soba, sopa, soda, siyaset, sohbet, salahiyet, satranç, sahne, sofra, sertifika, saç, sakal, su ve sabun derken vakit nasıl da zor geçiyor bazıları için…

İşini hakkıyla ve layıkıyla yapanları elbette istisna tutuyoruz.

Bir de belediyeler çalışanları için mutlaka kariyer planı yapması gerekiyor.

Öğrenerek, yetişerek, pişerek, tecrübe kazanarak başkan yardımcılığa kadar hak ve şans tanınmalı.

Bir tane işin ehli olan yardımcı yetmiyor mu? Koca devlet başkanının bir tane yardımcısı olacak. Holdinglerin, şirketlerin, bir tane yardımcısı olacak sizin niye 5 tane 10 tane…

Gaziantep ardından umuyor ve diliyoruz ki Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı okul ve iş arkadaşım Alinur Aktaş’tan gelir.

Üçüncüsü Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olan hemşerim Zeynel Abidin Beyazgül ile devam edip bütün belediyelerde zaruri olmayan makamlara son verip gerekli tasarruflar sağlanmış olur.

Bu uygulamayı gönüllü olarak uygulamak gerek.

Gönüllü olmuyorsa bir genelge ile genellemek mi lazım, onu da zaman gösterecek.