Türk futbolu, Avrupa ve Dünya futbol pastasından sportif ve iktisadi olarak hakkettiği değeri nasıl alamıyorsa Bursaspor da Türk futbolundan hak ettiği değeri öyle alamıyor. 

 

TFF organizatörlüğünde yönetilen mevcut, var olan yapı, Türk futbol pastasını büyütemiyor, rekabetçi dengesini yükseltemiyor, haksız rekabetin gün be gün artmasına yol açıyor.Süper Lig’de gelir dağılımındaki dengesizlik, Türk futbolunun rekabet gücünü giderek zayıflatıyor. Futbol; Günümüzde dünyada her yıl  %10-25 arasında büyüyen önemli bir endüstri haline gelmesi; Futbol iş modelinin ulusaldan ziyade uluslararası bir kimliğe bürünmesi gerekliliği; Bursaspor’un  Avrupa’nın  kısaca dünyanın büyük kulüpleri arasındaki yerini almak üzere yeni bir strateji geliştirmesi zorunluluk haline gelmiştir.

 

16 mayıs 2010 şampiyonluk sonrası borcunu neredeyse sıfırlayan Bursaspor’da, İhtiyacımız olan finansal değişim ve gelişim süreci  sağlıklı yaşanamamıştır. Bu nedenle de, Bursaspor Türk futbolundan mali anlamda pay almasının önünü kesilmiştir.

 

Bugün Bursaspor’un Temel Problemi Altyapı Değil, Üst Yapı Sorunu olduğu netleşmiştir. Bursa şehri Bursaspor’a sahip çıkmıyor çünkü Bursaspor’u yönetenlere güven duymamaktadır.  Geçmişteki şaibeler, ibra edilmemeler Bursa ili için acı birer tecrübe olmuştur. 

 

Sayın Başkan Ali Ay ; 24 mayıs ta yaptığı açıklamada Geçen seneki futbolcu bütçemiz 140 küsur milyon,  bu sene futbol bütçemiz KDV dahil 50-55 milyon aralığında olacak” dedi. Demek ki Bu sezon  küçülme % 70’ler düzeyinde olacak…  Bu süreç umarım iyi yönetilir!

 

Hem büyümek hem yenileşmek hem de değişimi başarabilmek !!! Önemli olan imkansız gibi olanı başarabilmektir.. Küçülmek, sportif anlamda küçülmeyi getirirse Bursaspor taraftarı bunu kabul etmez… Az fiyatlanma  çok performans hedef olmalıdır…

Vakıfköyün sesi kısılmasın tersine çok daha gür çıkmalıdır diye düşünüyorum. Bursaspor ve diğer lig takımlarının, sahip olduğu parasal büyüklüğe kendi dinamikleriyle ulaşamamış olması en büyük sıkıntıdır. Parasal gelir yaratmaktan çok, sadece naklen yayın gelirlerine dayalı, bir takım haline gelmiştir. Kısaca; devlet destekli gelirlerle yetinmek zorunda kalmıştır.

 

Bu güne kadar Kendi Potansiyellerini Harekete Geçirmekte zayıf kalmıştır.Bursaspor yönetimleri tarafından; Futbolun zamanımızda, Bir Finans İşi Olduğu Gerçeği Kavranamamıştır! Finansal sorunlarını çözümleyemeyen kulüplerinin, rekabette geriye düşeceklerini aşikardır.

 

Önerilerim;

 

Bursa’mızın en değerli bölgesinde bulunan Batı garajı bu amaç için biçilmiş kaftandır. Bu yer Bursaspor’a kazandırılmalıdır.Değer artışını paraya çevirmek amacıyla hızlı hareket edilerek, arsanın %20’si gayrimenkul geliştirme fonlarına satılabilir, burada yükselen 3-4 yüksek katlı Plaza ile, bu satıştan yüz milyonlarca Euro ‘lük devasa bir finansal kazancın Kulübe girmesi sağlanabilir.

Batı garajının değerlendirilerek gelen nakit ile borçlar sıfırlanabilir. Geri kalan nakit ise doğru bir iş planıyla yönetilerek markalaşma ve ticari gelir artırma stratejilerinde yada başka bir alanda değerlendirilebilir. Büyükşehir Belediyemiz iyi niyetle çalışan bu yönetimimizin önünü açmak için son kez bir iyilik yaparak Bursaspor’umuzu Dünya takımı yapmak için fırsat vermelidir.

 

Ayrıca;

 

Şampiyonluk yaşadığımız Atatürk Stadyumuna Bursaspor talip olmalıdır. Çünkü O stat tertemiz şampiyonluğun bilek gücü ile  alındığı Bursasporlular için adeta kutsallaşmış bir mekandır.  Çok amaçlı bir tesis olarak kullanımı için Bursaspor’a verilmelidir. Bursaspor TV’de  öde-izle müşterisiyle ticari atılım yapmalı. TV’mizin görevi sadece konuk konuşturmak olmamalıdır! İnternet ağı ile yurt içi ve dışına ürünlerimizi pazarlayabilmeliyiz. Dostlarım ikaz etti. Gelir getirici bir (buz veya normal) paten pisti faaliyete geçirilebilir.(Bursasporlu olmanın bilinci için)Salon sporları için En az 5.000 kişilik kapalı spor salonu bugün olmasa da yarın ihtiyacımızdır, Yönetimlerde mutlaka (asil listelerde) kadın yönetici olması zorunluluğu tüzüğekonulmalıdır.Bursaspor’un destekleyicilerinin en az %30’unun kadın olması hedef alınmalı bu konuda projeler üretilmelidir.

İnsanlar Bursaspor’a niçin üye olsunlar. Bir ayrıcalığı var mı? Sürekli Kombine alanlara 2 yıl % 5, 5. Yıl % 10, 10 yıl alanlara % 20 gibi (oranlar değişebilir) indirim yapılarak her sene kombine alanlar ile almayanların farkı oluşmalı.

 

(Yarın: İyi Bursasporlulardır işçilerimiz…)