“İnsan, sadece insanla, insanca yaşar. 2018 yılında İngiltere ilk ülke olarak “Yalnızlık bakanı atamıştı”. Japonya’da arkasından böyle görevli bir bakan atadı. Sanki insanlar yalnızlaşsın! diye.  Şimdi de pandemi insanları birbirinden uzaklaştırmakta.

Günümüzde;

İnsanın kibri sebebiyle mutluluklarını kaybeden insanlar!

İslam'ın anayasası olan Kuran-ı Kerim’i okurken bile anlayamayan Müslümanlar!

Kuranın yol göstericiliğini içselleştirmeyi hücrelerinde hissedemeyenler!. Ve namaz kılmalarına rağmen tevhit yolunu bulamadığı gibi sapkınlıklara koşan milyonlar.

Bu yetmezmiş gibi aklının sağlamlığına güvenmeyip , yüzyıllardır onu türlü yanlışlara sürüklemekten başka bir işe yaramamış idol’lerinden kurtulamayanlar! 

Şimdilerde de ütopya yerine devamlı distopya (baskı) üretilen bir dönem yaşıyoruz. 

Hiçbirimizde kaotik durumumuzu daha iyisine doğru aşabileceğimize dair  iyimserlikten eser kalmamış görünüyor. İlerlemeye, gelecek güzel zamanlara ve kusursuz toplumun yaratılmasına dair anlatılara kimse eskisi kadar itibar etmiyor. Bu yüzden yeni bir dünya nizamının oluşması için özlenen gerekli varlık, değer hiyerarşisini, bu ayrışmış parçalar arasında sıkışmış,  yediği yumruklarla sersemlemiş insanlar asla kuramayacak. Hatta insan olmayı unutmaya başladık gibi! Dünya, muazzam işler başarabileceğine güvenmeye başlayan, aydınlanmaya giden yolda ütopyalarını birbiri ardına sıralayan insanların ortaya çıkmasını  bekliyor.

***                                              

Bilgi güçtür,  bilgisizlik ise

Eğitim sistemimiz öğrenciyi düşünmeyen bir müride dönüştürmüş, öğrenci, öğrenmenin öznesi olması gerekirken eğitimin nesnesi haline getirmiş durumda. Aslında en büyük tehlike, bilimsel düşüncenin, iktidar ve eğitim sistemi ilişkisinde her biri diğerinin varlık nedeni olmasıdır. Bu eğitim sistemi ile İnsanımız, kendi kimliğine, kadim kültürüne ve coğrafyasına yabancılaşmayı bir üstünlük, kazanım olarak görmeye başladı. Ortak dini ritüeller ve ortak ahlaki kurallar ortadan kalktığında toplum da , inanan da din de ortadan kalkar. Küresel tüketici ve inançsız olmak avantajlıymış sapması haline getirildik. Haram ve günaha yol açma riski olan davranışlardan kaçınan,  yasal olmayan işlerle haksız kazançlardan  uzak duran, öfkelerine engel olup kendilerine yapılan kusurları,  hataları bağışlayabilen,  sosyal yardımlaşmada fedakar, işlerindeki sorunları, açmazları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla danışıp tartışarak çözen, zenginliklerinden muhtaçlara pay ayırıp herhangi bir haksızlığı görünce  de o haksızlığı gidermek için yardımlaşan ailem, dostlarım, arkadaşlarım, işlerini şura prensibi gereği aralarında danışarak, tartışarak çözen devlet yöneticilerim  olsun istiyorum.

***

CUMA DUAMIZ

Ya rabbim,

Bize kaldıramayacağımız yük yükleme. Senin hoşnut olacağın yararlı işler yapmamız için desteğini esirgeme ve nasip et. Bizi, işlemiş olabileceğimiz tüm suçlarımız için tövbe edip sana teslim olanlardanız.  Amin