Hayal dünyamızın en önemli parçasıdır masallar… Belki küçük yaşta dinlediğimizde daha heyecanlı gelse de yaşımız büyüdükçe içerdiği mesajlar ise bambaşka bir anlam kazanıyor masallar…

Dünya çapında masal yazarları var elbette… Klasik eserleriyle nam salanlar var… La Fontaine bu konuda ilk sıralarda kendisine yer buluyor. Birçok kahramanı hayatımıza kazandıran bu isimlerin yanı sıra bizlerin de dünya çapında ün yapan bir üstadı var elbette…

O kişi Dede Korkut’tan başkası değildir. Hikâyeleriyle birlikte küçük büyük demeden herkesin ilgisini çekecek ve dersler çıkarmasına vesile olacak anlatıları var. Dede Korkut Hikâyeleri, Türk hikâye geleneğinde bugüne kadar ortaya konulmuş en kıymetli ve güzel eserlerin başında gelmektedir. Milli bir karakter özelliği taşıması, Türk milletinin yaşamı, alışkanlıkları ve zevkleri hakkında bize çok önemli bilgiler sunması bu eserin değerini çok yüksek kılmaktadır.

İşin Bursa kısmına gelince; Bursa Büyükşehir Belediyesi bir hakkın teslimini layığıyla yaparak alkışı hak ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından tıpkıbasımı gerçekleştirilen “Bursa Yazması” Dede Korkut Hikâyelerinin zengin dünyasına yeni kapılar açacak. Bursa Yazmasının varlığı ile diğer yazmalar karşılaştırılarak gerek dil, gerek edebi alanda yeni bulguların araştırmacılar ve akademisyenler tarafından ortaya konulacak olması büyük bir heyecan oluşturacak.

Nedir Bursa Yazması?

Bursa yazması (= B. Yazması) : Yazma baştan bir sahife eksiktir. Herhangi bir tarih ile ketebe kaydı da yoktur. Her sahifesinde harekeli 13 satır ihtiva eden 119 varaklık (238 sahifelik) metnin ebadı 18 x 28 cm, yazı hacmi ise 11.3 x 20.3 cm’dir. Bazı başlıklar kırmızı mürekkep ile yazılmış, bazı satır sonlarına da kırmızı nokta konulmuştur. Yazma Bursalı antikacı İbrahim Koca tarafından 2018’de Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’ne bağışlanmıştır. Dresden yazmasının harekeli nüshasıdır.

Eser, Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde sergilenmektedir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yarın Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde saat 14.00’te bu eşsiz eserin tanıtımını gerçekleştirecek.

Emeği geçenleri kutluyorum.