Haziran ayı ile birlikte geri sayım başladı. 2023-Haziran seçimlerine zamanında yapılması koşuluyla tam bir yıl kaldı. Pandeminin dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkilemesi pandemi sonrasındaki durgunluk ve elbette geçmiş aylarda yaşanılan Rusya-Ukrayna savaşı son 9 aydır ekonomi üzerinde yaşanılan olumsuzluklar neticesinde 2022 yılının yarısını da neredeyse geride bırakmak üzereyiz. Birçok kereler Sayın Bakan Nebati’nin söylemiş olduğu üzere enflasyonun bir türlü aşağıya çekilmemesi aşağıya çekilmeyi bırakın hızlı bir şekilde yükselmesi engellenemedi. Öncelikle mart ayı, sonrasında Nisan, en son yaz aylarıyla birlikte enflasyonun düşüşe geçeceği yönündeki açıklamalar şimdi gördüğümüz kadarıyla sonbahara ertelenmiş durumda. Bu konuyla ilgili sıkıntı bir şekilde devam ederken son birkaç haftada tekrardan ateşi yükselen döviz kuru ve ardından kamu zamlarıyla benzin ve mazot fiyatları 25 TL’lere merdiven dayamış durumda. Peki bu düzeyde kamu zamları ve vergi artışları yapılırken, enflasyonun düşüşe geçeceğini beklemek doğru mu?

Ateşin düşürülmesi lazım

Akaryakıtta bir türlü geçilemeyen eşel mobil sistemi bu konuda en öncelikli düşünülmesi gereken araçlardan biri. Benzine, mazota zam geldikçe özel sektörde bir şekilde kendini korumaya alıyor, zam yapıyor. Unda, şekerde aşırı oynaklık küçücük bir somun ekmeğin 3 liralara 4 liralara yükselmesi, bence seçim öncesi iktidarın en öncelikli düşünmesi gereken konular. Her gün sahada ve piyasa içerisinde yer almış olmamızdan dolayı da rahatlıkla söyleyebilirim geniş halk kesimleri bu anlamda sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Asgari ücrete yüksek oranda zam yılbaşında gelmiş olmasına rağmen yükselen fiyatların daha fazla olmasından dolayı rakamlar yükselse de alım gücü düşüyor. 7. ayda yapılması planlanan asgari ücrete ek zam bu konuda işverenleri de sıkıntıya düşürecek önemli bir detay.

Güven şart

Ekonomide güven çok önemli, birçok kereler söylenmesine rağmen bir türlü düşmeyen enflasyon kontrol altına alındığı yine birçok geriler söylenmiş olmasına rağmen tekrardan 18’leri zorlayan Euro, 17’leri zorlayan dolarla karşı karşıyayız. Sayın Cumhurbaşkanının mutlaka ipleri ele alarak ekonomide halka, insanlarımıza, yatırımcılara güven verecek bir büyük resmi ortaya koymaları son bir yılda çok önemli. Kimse bu topraklarda faizin yükselmesini istemez ama faiz sebep enflasyon neticedir söylemenin ülkemizi getirdiği nokta %14 faiz ,% 77 enflasyon düzeyidir. Velhasıl benim düşüncem son 1 yılda  olsa piyasalara, yatırımcıya, güven veren kadrolarla bu çok değerli zamanın heba edilmemesi yönünde olacaktır.