Son zamanlarda artan fiyatlar neticesinde bilhassa un, şeker ve sıvı  yağdan bahsederek artan fiyatlar neticesinde  200 gramlık ekmeğin nasıl 2,5 TL'ye kadar yükseldi ğinden bahsetmiştim.Bununla ilgili TMO’nun acil bir şekilde devreye girerek un fiyatlarında bir üst çıta belirlemesi gerektiğini de sizlerle paylaşmıştım hatırlarsanız.Bu yönde gelişmeler olduğunu geçtiğimiz haftalarda karşılaştığımız Bursa Fırıncılar Odası Mustafa Çırakoğlu’ndan da duymuş olmak beni ziyadesiyle memnun etti.

Fakat her geçen gün etraftan eş dosttan gelen haberler pekte  iç açıcı değil. Bu yüzden de işte bugünkü yazımın başlığına el-insaf dedim.Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımızla oturmuş olduğumuz orta kalite bir kafede  kalkışta öğrenmiş olduğumuz bir fincan çay parasının 7 TL olması gerçekten inanılmazdı.Sonuçta bu çay yani ithal bir ürün bile değil, kahve hiç  değil. Ardından yıllarca bu işi yapan bir iki arkadaşımdan yüklü miktarda  aldıkları çay fiyatlarının son zamanlardaki artış oranlarını ve 1 kiloluk paketten kaç fincan çay çıkabileceğini  sordum. Anladığım kadarıyla  son aylardaki dövizin yükselmesi ve hareketli ekonomiden en az etkilenenlerden biri çaymış.30 lira civarında olan kilo fiyatı şu anda 35-36 lira civarına kadar çıkmış.Diğer soruma gelince bir kilo çaydan ustasına göre 440 ila 560 bardak arasında çay yapılabileceğinden bahsetti. Yani bizim yukarıdaki hesaba göre fincanı 7 lira olduğunda 5 bardak çayla zaten paket fiyatı çıkmış oluyor.O yüzden de söyledim ya size  yazımın en başında el insaf diye.Elbette onların diğer başka giderleri vergisi vesaire ek masrafları  vardır fakat yine de her koşulda bir fincan çayın Türkiye'de 7 lira olması gerçekten ne insafla ne vicdanla bağdaşıyor.

 Diğer bir konu görünen o ki dolar 18.30’dan  20 Aralık akşamı 12'lere  indikten sonra 21'inde onların altını görüp sonrasında tekrardan çıkıp 13 civarına demir atmış durumda. Aşağı yukarı %35'lik bu inişe rağmen maalesef market raflarında aynı iniş gözlemlenemiyor.Tabii bu gözlenememekte yılbaşında  elektrik ve doğalgaza devlet tarafından yapılan büyük zamlarında etkisi vardır muhakkak. Görünen o ki akaryakıtta eşel mobil sisteminin 2022 yılında da devam etmesi kaçınılmaz. Devletin yanı sıra mutlaka esnafımızın ,tüccarımızın, ithalatçıların, ihracatçıların da mutlaka ama mutlaka insaflı davranması vicdan sahibi kararlar alarak fiyat ayarlamalarını  bu şekilde oluşturması gerekmekte.Çünkü şu unutulmamalıdır ki bu günlerde geçecek yine hep beraber birbirimizin yüzüne bakacağız.Sel geçer ama kumu kalır.