Nasipse bugün Bulgaristan’ın küçük ama şirin kasabalarından Cebel'de olacağız.

Aslında Cebel’e 4 ay 16 gün önce ‘Cebel Kurtuluş Günü’ olarak anılan 19 Mayıs 2018’de gitmiştim. Dolayısıyla Türkler’in yoğunlukta olduğu kasabaya ikinci gidişim olacak.

Bir farkla, bu kez her yıl geleneksel hale gelen 19 Mayıs kutlama gezisi olarak değil, 23 yıllık kıdemli Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer tarafından yapılan davete icabet etmek üzere...

Ekipte yer alan 'agazete'den Sevinç Çelebi, Yeni Dönem gazetesinden H.Gül Kolaylı, Olay gazetesinden Enver Akasoy, Bursa Meydan gazetesinden Boybeyi Çelik, Şehir gazetesinden Canan Güleç ve Bursa Haber gazetesinden Caner Evyapan ile birlikte Cebel’in ve çevrenin tarihini, doğasını ve kendine has kültürünü, bilen kişilerden dinleme ve yerinde görme fırsatını yakalayacağız.

Ancak burada bir parantez açmak istiyorum.

Bugün itibariyle yapacağımız üç gün iki gecelik gezimizde başta Cebel Belediyesi’ne ve Sevinç Çelebi’ye teşekkür ediyorum.

Cebel doğumlu olması ve yıllardır içinde kaynayan memleket sevdası ve özlemi ile dilinden düşürmediği Cebel’ini her fırsatta özellikle de son 2 aydır yılmadan usanmadan doğduğu yerin sadece Türklerin bulunduğu bölgeden ibaret olmadığını, aslında kendine has ve de Osmanlı’ya dayanan bir tarihe sahip olduğunu, içinde nice eserleri barındırdığını anlatarak, bizlerin de bu güzellikleri görmemiz gerektiğini, gördüklerimizi çalıştığımız gazeteler aracılığı ile herkese anlatmamız gerektiğine inandırdı…

Cebel Belediyesi’nin de desteğini arkasına alarak, önüne çıkan bir sürü zorlukları aştı ve bu geziye imza attı.

Teşekkür demişken Çelebi’nin aktardığı bilgiye göre;

Ulaşım sponsorluğu için araç desteği veren Bursa Turizm Nuri Cibaoğlu ve Nedi Turizm – Neriman Öztürk’e, yakıt giderleri için de Vamates Yönetim Kurulu Başkanı ve Trio menajerlik yapımın sahibi Murat Aktunalı’ya da teşekkür ederiz.

Cebel’e gelince…

Cebel daha çok adını Doğu Avrupa’da komünizm rejimine karşı direnişin 19 Mayıs 1989 tarihinde bu kasabadan başlamasıyla tanındı.

Cebel’den başlayan komünizm çöküşü sadece Bulgaristan değil tüm doğu Avrupa’nın, Berlin Duvarı’nın yıkım süreci 19 Mayıs 1989’da Cebel Meydanı’ndan başladı.

1998 yılında Bulgaristan Meclisi’nden çıkan kararla 19 Mayıs, Cebel’in resmi bayramı 20 yıldır büyük bir ilgi ile kutlanıyor.

Türkiye’nin milli bayramlarından olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda onlar 29 yıl önce bir tarih yazarak ‘19 Mayıs Cebel Günü’ ile çifte bayramı beraber kutluyorlar.

Ben de ilk defa bu sene katıldım ve birkaç gün orada kaldım.

Mayıs’ta gittiğimizde yaşayan nüfusu da sormuştuk.

1989 yılında nüfus 29 bin 970 imiş.

1989 göçünden en büyük nasibini alan kahraman ilçe Cebel’dir. Halkın 3’te 2’sinden fazlası Türkiye’ye göç etmiş. 30 bin nüfustan 20 bin kişi 1989’da Türkiye’ye göç ediyor ve 1000’e yakın da batıya yani İsveç’e gitmiş. Şimdi ise nüfusu 9 bin 157 olarak görünüyor. Bu sayıdan 3 bin kişi batıda ikamet ediyor. Burada daimi ikamet eden yaklaşık 6 bin kişi olduğunu söylemişlerdi.

Cebel Belediyesi ilk kardeş belediye protokolünü 25 yıl önce 1993 yılında Yıldırım Belediyesi ile imzalamışlar.

Belediye ile kardeşlik bağları eskisi gibi değil sanırım yeni dönemde biraz üvey olmuş havası var…

Avrupa Birliği’nin ‘en yoksul üyesi’ soydaş vatandaşlarımızın yaşadığı ülke Bulgaristan’ın Cebel kasabasında ve diğer yerlerde yolculuk boyunca gördüklerimizi gezi sonrası sizlerle paylaşacağız.

Hoşça kalın dostça kalın…