Ulaş Girgin

İçeriğinde yemek eleştirmenlerinin incelemeleri, lokal ve geleneksel yemekler ve bu yemeklerin yenebileceği en güzel noktaları bulunduran deneyimsel bir çevrimiçi yemek seyahati rehberi olan Taste Atlas bu kez de birçok yemek eleştirmeninin oyu ile çiğ et kullanılarak yapılan yemekleri oyladı.

Daha önceki oylamalara göre ince eleyip sık dokunan ve çok daha az yemeğin bulunduğu sıralamada çiğ köfte 4,3 puanla dördüncü sırada yer aldı. Birinciliği 4,5 puanla Güney Kore’den yukhoe alırken ikinci sırada 4,5 puanla İtalyanların Carpaccio’su, üçüncü sırada ise 4,3 puanla Fransızların Stake Tartar’ı yer aldı.

88caa214fbb043758530cfb4a5bd3f90

Taste Atlas web sitesi, çiğ köfteyi dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri için şu cümleler ile açıklıyor: “Çiğ köfte, geleneksel olarak domates, soğan, sarımsak, biber ve çeşitli Türk baharatları ile birleştirilen yüksek kaliteli çiğ sığır eti (veya kuzu) ile yapılan biftek tartarın Türk versiyonudur. Çanak meze olarak tüketilir ve genellikle neredeyse soğuk olarak servis edilir.”

Vedat Milör çiğ köfte için ne dedi?

Taste Atlas’ın sıralaması ile aynı dönemde gündem olan Vedat Milör’ün sosyal medya hesabından bir video aracılığı ile yaptığı çiğ köfte açıklaması yeni bir tartışmaya yol açtı. Çiğ köfte etli mi olur, etsiz mi?

Bursa Kebabı dünyanın zirvesinde! Bursa Kebabı dünyanın zirvesinde!

vedat-milor

Vedat Milör, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı için çektiği bir videoda önündeki çiğ köfteyi göstererek, “Bu güzel bir kısır. Bunun adına çiğ köfte diyorlar. Bu çiğ köfte değil, kısır. İnanılmaz bir şey, çiğ köfte dünyanın en lezzetli soğuk mezelerinden biri. İçinde et olduğunda yoğururken biber ile pişiyor. Bakanlık yasakladı diye bunu yapmıyorlar. Tamam anlıyorum bakteri ama zaten taze olması lazım. Zaten her yemekte bakteri olabilir. Bunu yasaklamak bence çılgınca bir şey” dedi.

“Vedat Bey’in açıklamasına şaşırdık”

Vedat Milör’ün etsiz çiğ köfte için yaptığı bu kısır çıkışı çiğ köftecilerin tepkisine neden oldu. Çiğ Köfte Üreticiler Derneği Genel Sekreteri Mehmet Kamar, Milör’ün videosu üstüne “Vedat Bey’in açıklamasına şaşırdık. Çiğ köftemizde et yok fakat etten fazlası var. İçerisinde 12 baharat ve ayrıca ceviz, fındık, fıstık var. Kısır da güzel ama emin olun çiğ köfte ile kıyaslanamaz” dedi.

Taste Atlas etsiz çiğ köfte için ne diyor?

Sıralamada etli olan çiğ köfteyi oylamış olan Taste Atlas sitesinde çiğ köftenin etsizine de yer veriliyor. Sitede yer alan açıklamada, “Günümüzde, gıda düzenlemeleri ve sağlık endişeleri nedeniyle çiğ köfte yapımında etin yerini neredeyse her zaman bulgur ve öğütülmüş ceviz alıyor. Ayrıca bu vejeteryan versiyonlar da o kadar iyi ki, insanlar çoğunlukla etli olanından ayırt edemiyor” ifadeleri yer alıyor.

Editör: Ulas Girgin