Bugün mübarek Ramazan Bayramı...

Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun sona ermesi ile Müslümanlar bugün bayramın 1.gününü idrak ediyor. 3 gün boyunca mübarek Ramazan Bayramı'nı kutlayacağız.

Her toplum için milli ve dini bayramlar önemlidir. Çünkü toplumu birbirine daha da yakınlaştırma ve bir araya getirme vesilesidir. Hem maddi hem de manevi anlamda önemlidir bayramlar. Yaşanan coşkular, yad edilen anılar yeni nesillere aktarılan kültürler...

Bayram öncesi birçok insan hazırlık yaptı.Ev temizliği, beden temizliği, özellikle çocuklara kıyafetleri, şeker ve çikolata almalar, evde baklava yapanlar, dışarıdan baklava siparişi verenler, velhasıl bölgeye göre türlü türlü hazırlıklar yapıldı. Zekatlar, fitreler, sadakalar, hayır ve hasenatta bulunarak ihtiya. sahiplerini sevindirdiler. Namazdan sonra genellikle agirete göç edenler için mezarlık ziyaret edilir, vefat edenlere hayır ve dualar yapılır.

Aile, dost ve arkadaşlar ziyaretleri, oda, dernek ve kurumların bayramlaşma etkinlikleri, siyasi partilerin bayramlaşma gibi çeşitli bayram etkinlikleri yapılır. Hediyeler, yemekleri, tatlılar, şekerler ve kolonya ya da gül suyu ikramları...

Çocuklara harçlıklar.

Onların cıvıltısı bayrama ayrı bir renk ve güzellik katar.

Bir de günümüzde bazı insanlar daha çok teknolojik imkânları kullanarak sanal kutlamaları yapıyor.

Bayramlar artık bazı insanlar için maalesef tatil vesilesi oldu..

Bayramı, bayram olarak kutlamak en güzeli ve özelidir.

***

Kimileri için de bayram diğer günlerden daah zor geçer.

Mutluluk yerine burukluk, gözyaşı, hüzün, yalnızlık vardır.

En yakınımızı, babamızı, kardeşimizi, çocuğumuzu, annemizi, halamızı, teyzemizi, hocamızı, ustamızı kısacası çok sevdiklerimizi kaybetiğimiz için onları yokluğu nedeniyle bayramı bayram tadında geçiremiyoruz.Bunları gözden kaçırmamamız ve dikkat etmemiz gerekn özel ve hassas bir durumdur.

***

Bir de bayram trafik kazalarının bilançosu malumunuz...

Gerçi eskiye göre yollarımız, otobanlarımız, köprülerimiz kısacası şehirlerarası ulaşımda çok mesafe kat ettik. Bunlara rağmen acelecilik, yorgunluk gibi hatalar yapıyoruz. Yola çıkacak olanlar ve yolda olnaların çok ama çok dikkat etmesi lazım. Unutmayın kazaların yüzde 95'i sürücü kusurlarından kaynaklanıyor. Zaten yeterince yollarda trafik canavarları var.

Kurallara mutlaka uyalım.

Alkolden uzak duralım.

Aşırı hız yolunuzu değil ömrünüzü kısaltır.

Acele giden ecele gider.

Mutlaka uygun yerlerde ara sıra mola verin dinlenin.

 

Elinizi ve yüzünüzü soğuk suyla yıkayın. Çay için, Türk kahvesi için...

Kendinize ve sevdiklerinize bayramı zehir etmeyin...

Bayram, heyecan, mutluluk, sevinç ve neşe günü demektir.

 

Bu arada bayram telaşına düşüp evde ya da dışarıda hayvanları da ihmal etmemeliyiz. Onlar için kapılarımızın önüne bırakacağımız bir kap y emek ve bir kap su sevaplarımıza sevap, insanlığımıza insanlık ekleyecektir.

Ramazan Bayramı'nın tüm İslam âlemine ve ülkemize  hayırlar getirmesi, barış ve huzur temennisiyle.

Birlik, dirlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma içinde hepimize sağlık ve huzur içinde yüce rabbim hepimize yaşamayı nasip eylesin. Bir duamız da yine gelecek Ramazan ayına da inşallah kavuşmak olsun...

Mübarek Ramazan Bayramımız ve Cuma gününüz kutlu ve mutlu olsun.