Ve beklenen o karar resmiyet kazandı dün.

13 Eylül 2018 tarihli ve 30534 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 85 karar sayısı ile döviz ile yapılan ve yapılacak olan sözleşmeler için beklenen karar çıktı ve yürürlüğe girdi.

Öncelikle Resmi Gazete'de çıkan kararı paylaşalım…

Cumhurbaşkanı kararı…

Karar Sayısı: 85

‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapılmasına dair karar’ın yürürlüğe konulmasına, 20 Şubat 1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk parasının kıymetini koruma kanunun 1’inci maddesi gereğince karar verilmiştir.’

Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapılmasına dair karar:

Madde 1 – 7 Ağustos 1989 tarihli ve 32 sayılı Türk parası kıymetini koruma hakkında kararın 3. maddesine aşağıdaki bentler eklenmiştir.

1-g) Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarında menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.

Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı hızlı değer kaybına karşı başlatılan mücadelede önemli bir karar daha çıktı.

Yıllardır konuşuluyordu ancak bir netice çıkmıyordu. Bir musibet bin nasihatten iyidir atasözündeki misal gibi. Yeniden yeni sayfalar açmak zorundayız.

Ortalama satış gelirleri bile belli olmayan ancak döviz cinsinden özelikle kira giderleri yüksek olan esnaf çok zor durumda.

Kiralama ve satışta bazı yerlerde uygulanan döviz politikası sona erip TL’ye geçmekle birlikte netlik kazanması için akla gelen sorular var.

Mesela yatırımcı, yabancı ise aynı şekilde geçerli olacak mı?

Futbolcularla yapılan anlaşmalar ve yapılacak anlaşmaları da tam olarak kapsayacak mı?

Yılbaşı 'kur'u mu geçerli olacak yoksa bugünkü 'kur' mu geçerli olacak?

Otuz gün sonra yapılmış olan kira kontratları hangi kur esas alınarak TL’ye geçecek?

Bugünkü kurdan TL’ye dönüş yapılırsa, yılsonunda döviz düşerse yeniden bir anlaşmaya gidilecek mi?

Döviz artışından kaynaklanan satış ciroları düştü. Dövizden dolayı fahiş fiyatlara gelen kiralar makul düzeye nasıl gelecek ve nasıl mutabakat sağlanacak? Önümüzdeki ay hep beraber göreceğiz.

Sonuç itibariyle bir yerden başlamak gerekiyordu. Önemli bir adım olarak görüyorum.

Önümüzdeki günler içinde yaşanacak ve gündeme gelecek soru ve sorunlara da bir çözüm bulunacaktır.

Birlik ve beraberlik içinde, bazen birilerinin fedakârlığıyla, gayretleriyle daha güzel ve emin adımlarla yol almamız gerekiyor.

Başka adımlar ve başka projelerle desteklenmesi lazım… ‘Kur’un ateşini söndürmek için.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu  (TESK) ve Sivil toplum kuruluşları, meslek odalarının birlikleri ve Üniversiteler ile birlikte özel ve güzel projeler masası kurularak her kes kendi dalında az ve öz raporlarla çözüm önerilerini bir masada toplayarak katkıda bulunabiliriz.

Güzel projelerin neticesinde de ilgilileri maddi ya da manevi olarak ödülle ödüllendirelim derim…