2000'li yıllarla birlikte Avrupa'da ve Amerika'da birçok kereler duymuş olduğumuz fırsat hafta sonları, müthiş hafta sonu indirimleri, fırsat cuması, dev pazartesi indirimi gibi söylemler maalesef ülkemizde de başladı. 

Bilhassa  “…’den başlayan fiyatlar”, “…’ya varan indirimler”, “kaçırılmayacak fırsatlar” başlığı adı altında sunulan bu indirimlere dikkatli yaklaşmamızda fayda var. 
Yapılan araştırmalarda bu isim altında satılan birçok ürünün arasında seçilmiş bir iki üründe adet bazında az olmasına rağmen yüksek indirimlerin olduğu ama diğer kalan aşağı yukarı yüzde 90-95 üründe ya çok az bir indirim olduğu ya da herhangi bir değişiklik yapılmadığı ile ilgili açıklamalar duymaktayız.
Burada en önemli unsur tüketiciyi aldatmadan gerçek indirimlerin yapılması… 
Fakat maalesef kelime oyunları ile insanları yanıltan, yapılan ufak tefek indirimlerin çok büyük indirimlermiş gibi gösterilmeye çalışılması aslında sahtekarlığın diğer bir adı. 
Madem kardeşim siz bize normal zamanda satmış olduğunuz, yani her zamanki fiyatından satmış olduğunuz ürünlerden yüzde 60-70 indirim yapabiliyorsanız. 
Diğer zamanlarda senenin kalan 360 gününde siz bizi epeyce “kazıklamışsınızdır” demektir. 
O yüzden insanlarımızın da bilinçli bir şekilde bu kampanyalara yaklaşmasının, herkesin aile bütçelerinin de yararına olması bakımından ben de böyle bir yazıyı kaleme almak istedim. 
Çünkü gerçekten de son zamanlarda hem etrafımdaki insanlardan duyduğum hem de kelli felli alışveriş sitelerinde görmüş olduğum yüzde 70'lere varan indirimler, 19 liradan başlayan fiyatlar vesaire iyice abartılmış durumda. 
Mümkünse vatandaşın almak istediği ürünü, gözüne çarpan ürünü daha önceki fiyatlarına erişebilmesi bilgi almaya çalışması çok önemli. 
Kampanya öncesinde yüzde 50 zam yapıp, ardından kampanya süresince yüzde 70 indirime gitmiş ürüne gerçekten de doğru, yüzde 70 indirim yapılmışsa da, kampanya öncesi yapılan yüzde 50 zammı kimse söylemiyor. 
Bu manada bilinçli alışveriş için insanlarımızın mutlaka ön çalışma ve ona göre alışveriş planlaması yapmasının çok doğru olacağına  inanıyorum. 
Ve herkese sadece bu dönemler için değil, hayat boyu bilinçli alışverişler diliyorum