Sevgili okurlar, öncelikle hepinize merhaba! Ben Diş Hekimi Emre Güldüren. Bursa’da özel bir diş polikliniğinde görev yapmaktayım. Kliniğimizde hastalarıma aktif olarak hizmet vermekle birlikte, bundan böyle siz değerli okurlarımıza da her hafta yazacağım yazılarla da ağız ve diş sağlığına yönelik tün konularda sizi bilgilendirmeye çalışacağım. Aklınıza takılan, merak ettiğiniz, bilgiye ihtiyaç duyduğunuz her hafta farklı bir konu üzerinde konuşuyor olacağız.

İlk yazımda bahsetmek istediğim konu; aslında işimizin en temel fakat aynı zamanda en çok yanlış yada eksik bilinen konusu: Diş Fırçalama. Diş fırçalama oranı ülkemizde maalesef halen istenilen düzeyde değil. Diş fırçalamada temel kural; günde 2 kere ve en az 2 dakika fırçalamaktır. Sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan hemen önce olacak şekilde günde 2 kere fırçalamak; dişlerin çürüme riskini ve dişeti problemi yaşama olasılığını en aza indirgeyecektir. Her bir fırçalamaya 2 dakika ayırarak dişlerin ön,arka ve üst yüzeylerini, yuvarlak hareketlerle bastırmadan fırçalamak gerekir. Diş fırçamızın sertliği özel bir durum yoksa orta yumuşaklıkta olmalıdır. Fakat diş hekiminin öngördüğü farklı bir durum varsa farklı bir sertlikte diş fırçası önerebilir.

 Peki sadece diş fırçalamak, dişlerin temizliği için yeterli mi? Tabi ki hayır. Diş fırçasının ulaşamadığı dişlerin birbirine bakan arayüz dediğimiz kısımların temizliği için diş ipi, arayüz fırçası ve gargara kullanımı şart. Diş iplerinin ve arayüz fırçalarının boyut ve materyallerine göre farklı çeşitleri vardır ve bunların yine diş hekiminiz ağız içi durumuna göre hangisinin size uygun olduğuna karar verecektir. Diş ipi ve arayüz fırçalarında en önemli kriter, arayüz temizliğini diş etlerinden yukarı doğru süpürme hareketşyle bastırmadan kullanmaktır. Aksi takdirde o bölgede dişeti sorunu oluşturma riski vardır. Gargara veya diğer bir adıyla ağız bakım suları ise ağız ve dişlerin tüz yüzeylerine antibakteriyel etki sağlamak adına oldukça önemlidir. Fırçalamadan sonra gargaraları 30 saniye kadar çalkalayıp, yutmadan tükürerek kullanabilirsiniz. Gargara yaptıktan sonraki 30 dakika bir şey yiyip içmezsek gargaranın etkisini daha fazla arttırabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, günde 2 kere ve en az 2 dakika dişlerimizi fırçalayarak, diş ipi, arayüz fırçası ve gargara kullanarak dişlerinizde oluşacak çürük riskini oldukça azaltablir, dişlerde oluşan diştaşı dediğimiz tartar miktarını ve dişeti problemlerinin oluşma ihtimalini minimuma indirmiş olursunuz. Tüm bunların yanında düzenli olarak 6 ayda bir diş hekiminize muayene olmanızı tavsiye ederim.

 Sağlıklı günler, sağlıklı gülüşler.