31.Ahilik Haftası münasebetiyle Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz ve ekibi tarafından dün Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele biz de ‘agazete’ adına katıldık.

Bir Ahi Kenti Bursa” panelinin panelistleri; UNESCO Türkiye Milli Komisyon Temsilcisi Prof. Dr. Ali Yakıcı, Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Uludağ Üniversitesi Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hülya Taş idi.

Tabii öncelikle 800 yıllık tarihi olan ahiliğin sadece 31 yıldır kutlanması bu geleneğin ne kadar ihmal edildiğinin belgesidir.

Kökleri 13’üncü yüzyıla dayanan ve Ahi Evran tarafından kurulan ahilik sisteminin toplumsal kültürümüze çok büyük katkıları olmuş.

Bizleri biz yapan özellikleri kazandıran ve kültürümüzün önemli bir parçası olan ahilik sisteminin yaşatılması ve yaygınlaştırılması için yeniden değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor.

eğitimi, ahlakı, saygıyı, doğruluğu, emeği, kaliteyi, hak ve hukuku yeniden aşılamamız ve yaşatmamız gerekiyor.

Ticaret ile ahlakı, çırak ile usta arasındaki eğitimi, kalfa olmak için verdiği mücadeleyi, usta olmak için bütün beceri ve maharetlerini ortaya koyarak bilinçli bir sanatkâr ve tüccar vasfını, imkânı kazanmaktır ahilik.

Ahilik milli ve yerliliktir. Ahilik Selçuklulardan günümüze gelen bir kalitedir. TSE standartlarına uygun bir şekilde kaliteli bir üretim ve hizmettir ahilik.

Ahilik kardeşliktir, dayanışmadır, dürüstlüktür, disiplindir,  helal kazançtır, bilinçli eğitimdir, milli şuurdur, temelden mesleki eğitimle yetişmektir, nesilden nesile aktarılan kültürdür, kaliteli ve adil bir rekabettir, medeniyettir, yardımseverliktir, paylaşımdır, iletişimdir, siyasettir, liyakattir, gelişimdir ve en önemlisi kendini bilmektir

Ahilik çıraklıktır, kalfalıktır, ustalıktır. Verimli süper mesleki bir eğitim ve öğretimdir.

Geçmişimizde çok önemli bir yeri olan ahilikle dünyaya hükmetmişiz. Üretim ve kalite toplumu olmuşuz. Ahilikten uzaklaşınca bedellerini bugün hep beraber ödüyoruz.

Ahilik bugün şartlarına uygun bir şekilde yeniden hayat bulursa yeniden üreten bir toplum olacağız.

Ahilik üretim topluluğudur.

Tüketim ve israf topluluğu değildir.

Ahilik kalitenin zirvede olduğu bir makamdır. Kalitesizliğe ve haksızlığa yer yoktur.

Ahililikte ticaret ahlakı, sosyal haklar, sosyal diyaloglar, müşteri hakları, müşteri şikâyetleri, satıcı hakları ve birçok haklar ahilik teşkilatı içinde asırlarca adil bir şekilde muhafaza edilmiş ve kurallar çok iyi bir şekilde yürütülmüştür.

Ahilik hâlâ hepimize örnek alınacak ve çok dersler çıkarılacak nitelik ve güzelliktedir.

Ahiliğin açık şartları:

Elini, kapını, sofranı açık tut!..

Ahiliğin kapalı şartları:

Dilini, gözünü, belini bağlı tut!..

Hak ile sabır dileyip bize gelen, bizdendir,

Akıl-ahlak ile çalışıp bizi geçen, bizdendir

Ne güzel özetlemiş Ahi Evran-ı Veli…

Bugünlerde en çok ihtiyacımız olan milli ve yerli üretim bilinci için büyük bir yol hazinedir.

Dışarıdan kopyalayarak değil kendi özümüze uygun olan daha önce denenmiş ve çok başarılı sonuçlar alınmış bir sistem var elimizde.

Hem üretim için hem kalifiye eleman için hem de ürettiklerimizi satmak için elimizdeki sistemle ve yeni teknoloji imkânları ile daha iyisini yapmak için…

Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu bilim ve ilim insanı Ahi Evran-ı Veli'yi rahmetle anmamız ve anlamamız dileğiyle.

Ahi olalım, ahi kalalım, kârlı çıkalım…