2004’ten bu yana Bursa yerel seçim istatistikleri

AK Parti iktidarı döneminde 5. yerel seçime gidiyoruz. Seçime 73 gün kaldı. Bugün sizlere yorumdan daha çok geçmiş yerel seçimlerinin istatistiklerini paylaşacağım.

İstatistik; geçmişi anlamanın, bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın anahtarıdır.’

Geçtiğimiz 2004, 2009, 2014 ve 2019 yıllarında yapılan mahalli idareler seçimlerinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlık ve 17 ilçenin seçim sonuçlarını Yüksek Seçim Kurulunun verilerinden sizler için bir araya getirdik.

Geçerli oy sayılarını baz aldık. Geçtiğimiz dört dönemin hem geçerli oy sayılarını hem de en yüksek oy alan üç siyasi partinin oranlarını vereceğiz.  Geçmiş dört yerel seçimlerinin istatistiklerinin sizleri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarırken, sizlere hem yapılacak tahminler açısından hem de yapılan birçok anketten daha etkili fikir vereceğini düşünüyorum.

Bu verileri ve sayıları iyi okumak gerekiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerde 2 milyon 176 bin 696 olan seçmen sayısı 28 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi esas alınarak 2 milyon 368 bin 156’e yükseldi. Bu sayı biraz daha artmış olacak tabi. Bunu da göz önüne almak durumundalar.

Çalışma, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde sahneye çıkacak belediye başkan adaylarına ve siyasi parti teşkilatlarına yapacakları planlara ışık tutacaktır…