Tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek sorunların çözümü için kurulan Tüketici Hakem Heyetleri bilinçli tüketici ve bilinçli üretici, satıcı oluşmasında büyük önem arz etmekte.

Satıcının dilediği malı dilediği gibi satma devri bitti. Her geçen gün bilinçlenme artıyor. Tüketiciler araştırıyor, soruyor ve sorguluyor.

Tüketiciler gelir ve ihtiyaç durumlarına göre çeşitli mal ve hizmetler arasından seçim yapıyor.
 

Tüketicinin bilinçli alışveriş yapmanın yollarını bilmesi ve aldığı malı doğru kullanmak da gerektiğinde hakkını aramak da bilinçli bir tüketici olabilmek adına çok önemelidir.

Bilinçli tüketici ihtiyacı varsa alışveriş yapandır.

Alıveriş yapınca da sağlıklı, güvenli, topluma ve çevreye duyarlı, kaliteli mal ve hizmetleri satın alır. 

Her pahalı mal ya da hizmet kalitelidir anlamına asla gelmez.

Bilinçli tüketici satın aldığı mal ve hizmet ayıplı ise hakkını arayandır. 

Yasaların tanıdığı hakları kullanmak da en doğal hakkıdır. Hak arandıkça haksızlıklar da azalacaktır.

Satın alınan bir mal veya hizmet ayıplı ise satın aldığınız yere başvurun.

Çözüm bulmak gibi dertleri yok ise kanuni yollardan hakkınızı aramanız gerekiyor.

Mal veya hizmeti satın aldığınız ya da ikamet ettiğiniz yerde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne başvurabilirsiniz.
 

1 Ocak 2020 31 Aralık 2020 tarihleri arasında geçerli olmak üzere, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri

Yönetmeliğinin 6. Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda, büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 6 bin 920 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, yine büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 6 bin 920 TL ile 10 bin 390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri ve büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 10 bin 390 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak.

10.390.TL üzerindeki uyuşmazlıklar ise Tüketici Mahkemelerine başvurmak gerekiyor.

‘Haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır.’

‘Haksızlığa her kabul ediş, daha büyüğünü doğurur.’

‘Hiç kimse yaşattığını yaşamadan ölmeyecek.’

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tüketici hakem heyetlerine 2019'da 545 bin 237 başvuru yapıldığını ve 546 milyon 50 bin 537 TL uyuşmazlığın değerlendirildiğini ifade ederek, alınan kararların yaklaşık yüzde 61'inin tüketici lehine sonuçlandığını açıkladı.

Tüketici Hakem Heyetleri kurulduğu 1995'ten bugüne kadar geçen sürede, 14 milyondan fazla başvuruyu karara bağlayarak hem yargının üzerinden önemli bir iş yükünü aldığını hem de tüketicileri haklarını arama konusunda cesaretlendirdiğini dile getirdi.

Bakan Pekcan, tüketicilere çağrıda da bulunarak, haklarını ararken bilinçli ve cesur olmaları ve haklarını aramaktan imtina etmemeleri gerektiğini ifade i beyanda bulundu.

Her daim gereksiz tüketimden uzak durmalıyız.

Gereksiz tüketimlerle kendimizi tüketmemeliyiz.

Bilinçli tüketici ve kaliteli üretici olmamız dileğiyle.