Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamızın ve mücadele etmemizin 170. günü; yani 5 ay 17 gün...

Tüketicilerimizin mesafeli satışlarda mağdur edilmemesi için Ticaret Bakanlığın uyarılarına uyarlarsa kazançlı çıkarlar.

Son dönemde mal ya da hizmet ile ilgili kaynaklara kolayca ulaşılabilmesi ve maliyetlerin düşük olması, nedeniyle internet ya da telefon yoluyla mesafeli satışların işlem hacminde artış kaydedilirken, tüm dünyayı olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs döneminde Türkiye’de internet ve telefon yoluyla alışverişe yönelik taleplerde büyük artış oldu.

Güvenilir firmalardan yapılan mesafeli alışverişler çeşitli kolaylıkları beraberinde getirirken, güvenilir firmalardan yapılmayan alışverişlerde ise tüketicilerimiz bazı sıkıntılar ile karşı karşıya kalmaktadır.       

6502 sayılı Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu 2014 yılı ile 2020 yılı arasındaki dönemde, mesafeli yöntemle satış yapan 76 şirket Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetim sonucunda tespit edilen aykırılıklar için toplam 216 milyon 68 bin  467 TL idari para cezası verilirken, 2020 yılının ilk 7 ayında 8 firma hakkında 6 milyon 255 bin 538 TL tutarında ceza uygulamış.

Mağduriyet yaşamamak için alışverişlerinde nelere dikkat etmeli?

- Firmalar hakkında ön araştırma yapılmalı

İnternet veya telefon ile alışveriş yapılmasına karar verilmesi durumunda satıcı hakkında arama motorlarında kısa bir ön inceleme yapılması, gerekirse şikâyetleri incelemek alışveriş yapılacak firma hakkında tüketiciye fikir verecektir.

-Satın alınacak mal veya hizmetin fiyatına dikkat edilmeli

Mesafeli yöntemin tüketicilere sağladığı avantajlardan biri de, satın alınması planlanan malın veya hizmetin fiyatı ve teknik özelliklerini birçok mecradan araştırabilme kolaylığı sağlamasıdır.

-Satıcı bilgileri kontrol edilmeli

Alışveriş yapılması düşünülen internet sitesinde satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, MERSİS numarası, ETBİS kaydı, Güven Damgası bilgileri gibi bilgilerin olup olmadığı kontrol edilerek alışveriş yapılmalıdır.

-Sahte sitelere dikkat edilmeli

İnternet sitesinin adı adres çubuğunda her zamanki gibi görünmüyorsa, sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşın site adının kontrol edilmesi önem taşımaktadır.

-Sosyal medya tanıtım ve ilanları satıcının kendi sitesinden kontrol edilmeli

Sosyal medyada gezinirken tüketicinin karşısına çıkan tanıtım ve ilanlara karşı, sitelerin taklit olması ihtimaline karşı, satıcının kendi sitesinden ürün kontrol edilmelidir.

-Güvenlik ayrıntılarına dikkat edilmeli

İnternet üzerinden alışveriş yapılmasına karar verilmesi durumunda SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme gibi detaylara dikkat edilmelidir.

-Ön bilgiler incelenmeli

Ödeme yapmadan önce mutlaka ön bilgiler okunmalıdır. Mesafeli sözleşmelerin ayrılmaz bir parçası olan ön bilgileri görmeden veya ayrıntılı okumadan ödeme yapmamak da çoğu mağduriyeti önleyecektir. Satıcı unvanı, adresi, iletişim bilgileri, mal veya hizmetin ödenecek toplam tutarı, cayma hakkına ilişkin ayrıntılar ve hak arama yolları bu bilgilerden bazılarıdır.

Mağdur olmamak için araştırma için vakit ayırınız. Aksi halde vaktinizden ve de nakitinizden hatta sağlığınızdan olursunuz...

                                                                         ***

Dün açıklanan ‘2020-YKS ’ neticesinde geleceğimiz ve umudumuz olan gençleri ve başta 24 tercih hakkını kullanmayıp tek tercih yapıp Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yazarak kazanma başarısını gösteren biricik yeğenim Gamze Çetinkaya olmak üzere bölümlere yerleşen tüm gençlerimizi tebrik ve takdir ediyor, başarılar diliyorum. Yolunuz ve bahtınız açık olsun.