Tarihi ve kültürel varlıkların en yoğun olduğu ilçelerin başında yer alan Eceabat’ı gezdim. Mertliğin, insanlığın vücut bulduğu bölge Çanakkale Savaşı’nın kırılma anını yaşatmış ve Türk’ün merhametini tüm dünyaya göstermiştir.

‘Çanakkale Deniz Zaferi’nin o manevi havasını yerinde yaşamak için geçtiğimiz hafta Çanakkale ziyaretim içinde Eceabat ilçesinde  ‘Tarihe Saygı Parkı’da vardı.

İnşallah en kısa sürede ülkemizde ve dünyada hayat yeniden normale döndüğünde sizde gezip görürsünüz. Birçok ders alacağımız yerlerden biridir Eceabat.

Şimdilik internette sanal gezme vaktidir. Bir yazar ve amatör gezgin olarak gezdiğim yerleri sizlere aktarmaya devam edeceğim. Bu zor günleri ve zorlu sınavı hep birlikte kurallara uyarak başaracağız...

Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayacağız. Bunu fırsat bilip kendimizi okumaya verelim.Aklıselim ile tefekkür edelim.

Tarihi ve kültürel varlıkların en yoğun olduğu ilçelerin başında yer alan Eceabat, Çanakkale Savaşları’nın da mekânı olup 1973 yılından bu yana “Tarihi Milli Park” statüsünde bulunmaktadır.

İlçenin adı yörenin fethinde büyük katkı gösteren ve yarımadanın gazileriyle öne çıkan Ece Yakup Bey’den gelmektedir. Onun ismine, ‘imar eden’ manasındaki ‘abat’ kelimesi eklenerek Eceabat’a dönüşmüş.

Fatih Sultan Mehmet döneminde boğazların önemi açısından Kilitbahir kalesi inşa ettirildi. Diğer Osmanlı sultanları da çeşitli kaleler yaptırdı. Özellikle Sultan 2. Abdülhamit döneminde stratejik önemi sebebiyle boğazın Rumeli yakası tabyalarla donatılır. Bu tabyaların birçoğu Çanakkale Savaşları sırasında büyük bir önem göstermiştir.

1.Dünya Savaşı yılları ise tarihin Çanakkale’de kırıldığı andır. 1915 yılında Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı mekan her ne kadar yarımadaya adını veren Gelibolu ile anılsa da; aslında en hararetli savaşların yaşandığı topraklar yarımadanın Eceabat ilçesi sınırlarındadır.

Eceabat ilçe merkezine geldiğinizde sahil tarafında içerisinde çeşitli objeler ve büyük bir anıt barındıran Tarihe Saygı Parkı’nı görürsünüz.

Tarihe Saygı Parkı bir minyatür parktır. Park içerisinde Çanakkale Boğazı ve Gelibolu yarımadası, savaş alanları ve yerleşim alanlarını kapsayan zemin üzerine 3 boyutlu olarak yapılmış bir minyatür haritası var. Aynı şekilde siper hayatı ve siper mücadeleleri yansıtılarak üç boyutlu bir canlandırma yapılmış.

Ziyaret esnasında siz orada adeta geçmişi yaşıyorsunuz. Geçmiş şanlı tarihimizin derinliklerine doğru yol alırsınız.İbret ve ders almak isteyenlerin görmesi gereken bir yer kanaatimce.

DÜŞMAN ÖLÜSÜNE BİLE MERHAMET

Eceabat Tarihe Saygı Parkı’ndaki anıtı ibretle izlerken gördüğüm ve okuduğum, Prof.Tankut Öktem’in sergilenen yazısında;

“Anıtın bu yüzünde bulunan ‘Atatürk’ün Anafartalar’ figürü, onun Çanakkale harbindeki etkin rolünü ifade etmektedir.

Kucağında Avusturyalı vurulmuş bir askeri tedavi etmek üzere taşıyan Mehmetçik heykeli figürü, Türk Askeri’nin düşmanının ölüsüne bile üzülen bir ruh yapısına sahip olduğunu gösteren ikili bir figürdür.

Anıtta bir İngiliz, bir Fransız, bir Yeni Zelandalı, bir Avusturyalı ve bir Hintli askerin yanı sıra, aynı sayıda Türk askeri figürü de bulunmaktadır.

Bu figürler kendi aralarında hem kompozisyonun genel ifadesini kuvvetlendirmekte hem de varlıkları ile tarih içindeki yerlerini ölümsüzleştirmektedir”denmekte. Anıtı özetleyen bir yazı olduğu için tarihe, bilgiye ve emeğe saygı çerçevesinde sizinle paylaşmak istedim.

Bugün Eceabat ilçemizin içerisinde yer alan Tarihe Saygı Parkı ve Tarihe Saygı Anıtı’nı sizlere fotoğraflarla tanıtmaya çalıştım. Nasip olursa yarın da Çanakkale ilimizde gezdiğim yerleri ve gördüklerimi yazmaya çalışacağım.

Sosyal mesafeye dikkat edelim. Umudumuzu diri tutalım. Alınan tedbirlere hep beraber uyalım ve uymayanları uyaralım.

Hoşça, dostça ve sağlıkla evde kalın...