Bugün sizlere satın aldığım ‘Bitkilerle Sohbet’ kitabından ibretlik mizahi bir hikâye paylaşacağım.

Kitabın değerli yazarı Durdu Güneş’in ifadesiyle, ‘Mizah hayatın bir parçasıdır.’ Mizahsız bir hayat bomboş bir hayattır...

Günlük hayatın telaşesi, şehir hayatının yoruculuğu, insanların güvensizliği, ihtiyaçların çoğalması, hayat sadeliğinin kaybolması, sürekli yarış hali adamın canını sıkmıştı.

Şehir dışına çıktı. Bir yerde ayçiçeği tarlasını gördü.

Adam “ah!” dedi “keşke ben de şu ayçiçeği gibi olsam. Yönümü ışığa dönsem ve hep gülümseyebilsem” dedi.

Ayçiçeği birden dile geldi ve gülümsemenin anlamını ve önemini on maddede anlattı.

1.Gülümsemek bizleri ne kadar güzel gösteriyorsa insanların çehresini de o kadar güzel gösterir. Gülümseyen bir yüz ışık saçar adeta.

2.Gülen bir yüz sanki ‘herkese gelin benimle iletişim kurun’ der gibidir. Sempati uyandırır. İletişimin kapısı gülen bir yüzle açık hale gelir. Bak benimle nasıl iletişim kurdun? Gülümseyen yüzüm nedeniyle.

3.Gülen bir yüz iyi kalpliliğin işaretidir. Gülen bir yüzle insan kötülük yapamaz. Bak nasıl dost olduk. İyi bir yürek yüzde gülümsemeye yol açar. Yüzdeki gülümseme ise yürekteki karanlığı dağıtır.

4.Beni görünce dertlerini unuttun değil mi? Gülmek keder bulutlarını dağıtır çünkü. Güldüren insanları onun için severiz. Bizim içimizdeki kirli havayı mizah yelpazesiyle uzaklaştırırlar.

5.Gülmek kibri ortadan kaldırır. Gülenler arasında bir anda eşitlenme doğar. Onun için zalimler gülen yüzünü göstermek istemez. Başkalarıyla birlikte gülmeleri onların otoritelerini sarsar.

6.Gülen insanlar sevilir. Niye gelip yanıma oturdun? Gülümsemem sende bir sevgi duygusu uyandırdı. Güler yüzlü insanlar yalnız kalmazlar.

7.Gülmek özgürlük duygusu verir. Gülmek emin olmaktır. Gülmek güven duymaktır. Korku insanın gülmesini bastırır. Gülmek özgürlük anlamına geldiği için despot yöneticiler gülmeye giden yolları tıkamak isterler.

8.Gülmek insanın başarısında merdiven gibidir. Gülmek olumlu düşünmenin, iyimserliğin de işaretidir. Karamsar ve kötümser başarıya karşı kendilerine duvar örerler. Gülmek o duvarları aşmaktır.

9.Gülmek hastalara da meydan okumaktır. Karamsar bir hastaya ilaç bile kar etmez. Gülmek beynin neşeli çalışması için komut vermektir. Beyin bu komutla hastalığa fırsat vermez.

10.Gülerek yeni şeyleri düşünme kapasitesi artar. Gülmeyle beyin kapıları açıldığından hem öğrenmek hem de yeni fikirler üretmek kolay hale gelir.

Adam ayçiçeğine baktı, gülümsedi: Çok teşekkür ederim. İnsana gülmek yakışır; gülüyorum, o halde özgürüm, mutluyum ve hayattayım diyerek ayçiçeğine tekrar gülümsedi.

Durdu Güneş’in yazdığı ‘Bitkilerle Sohbet’ kitabın tamamını okumanızı öneririm...

Sizi güldürmeyen, anlamayan, sürekli ağlatan vefasız insanlardan mümkün oldukça uzak durunuz.

Yüzü sürekli asık ve sürekli sorun üretenlerle aranıza mesafe koymanızda sağlığınız için büyük fayda vardır.

Ayçiçeğinin güneşe dönen yüzünü kundaklayanlardan olmayınız...

Gülümseyen insanlarla dost olunuz asla pişman olmayacaksınız.

Gülmek ve gülümsetmek sağlık için çok yararlıdır.  Özellikle sağlıklı bir kalp için gülümsemek çok yararlı.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.): “İki mü'min karşılaşıp musafaha ettikleri zaman, aralarında yetmiş mağfiret taksim edilir. Bunun altmış dokuzu güler yüzlü olanındır" , "Gülüsemek sadakadır"

Hiç güldürenle ağlatan bir olabilir mi sizce?

Gülümseyin ve gülümsetin...