Ramazan'ın en önemli öğünü olan Sahur, pratik ve nefis tarifler ile daha da lezzetli hale geliyor. İşte, birbirinden lezzetli sahur tarifleri...

SAHURA NE HAZIRLASAM

Zeytin, peynir, yumurta, domates ve salatalık genellikle her masalarında olur. Farklı alternatifler bulabileceğiniz şık sunumlarla sofralarınızı süsleyeceğiniz birbirinden lezzetli pratik sahur tarifleri:

ÇILBIR TARİFİ

Çılbır malzemeler

  • 6 bardak su
  • 3 yumurta
  • 1 kaşık üzüm sirkesi
  • 3 kaşık yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı tereyağ
  • Pulbiber
  • Kekik
  • Tuz

ÇILBIR YAPILIŞI

  • Suyu derin bir kaba ekleyin ve fokurdamaya başlar başlamaz altını kısın.
  • Kaynayan suya sirke ekleyin ve kaşık yardımıyla bir girdap oluşturarak içine yumurtaları kırın.
  • Yumurtaların eşit bir şekilde pişmesi için ara ara karıştırarak beyazları yumurtanın etrafına toplayın.
  • Yumurta sarıları sulu beyazlar tam pişmiş olmalıdır. 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
  • Yumurtaları servis tabağına alın. Bir kasede yoğurdu karıştırın ve sarımsakları rendeleyerek içine ekleyin.
  • Küçük bir tavada tereyağını ekleyin ve içine nane ve pulbiberi ekleyin.
  • Pişmiş olan poşe yumurtaların üzerine önce yoğurdu sonra da tereyağı ekleyin. Sıcak servis edin.

KIYMALI KREP BÖREK TARİFİ

Buz gibi soğuk ayran aşı tarifi Buz gibi soğuk ayran aşı tarifi

KIYMALI KREP BÖREK TARİFİ 

Kıymalı krep börek malzemeler

  • 350 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Krep için:

  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz

Pişirmek için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

KIYMALI KREP BÖREK YAPILIŞI

  • Derin bir kabın içine yumurtaları kırın.
  • Hafifçe çırpın ve üzerine sütü ilave ederek çırpmaya devam edin.
  • Ardından unu eleyerek sıvı malzemelerin üzerine ilave edin ve içinde unun topaklanmamasına özen göstererek güzelce çırpın.
  • Kabın üzerini streç filme kapatarak buzdolabında 15 dakika kadar dinlendirin.
  • Bu sırada iç malzemelerini hazırlayın.
  • Orta boy bir tavanın içerisine zeytinyağını ve kıymayı aktarın.
  • Orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Kavrulan kıymanın içine salça, baharat ve tuzu da ilave ederek birkaç dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra ocaktan alın.
  • İnce bir tavayı hafifçe yağlayın ve krepleri bir kepçe yardımıyla dökün.
  • Arkalı önlü pişirin. Kreplerin içerisine kıymalı harcı ortalayarak koyun.
  • Kenarlardan, üst ve alt kısmından içe kıvırarak katlayın.
  • Bir tavanın içerisine tereyağı ve zeytinyağını alarak biraz kızdırın.
  • Krepleri arkalı önlü kızartın ve servis edin.

YOĞURTLU BÖREK TARİFİ

YOĞURTLU BÖREK TARİFİ 

Yoğurtlu börek malzemeler

  • 6 adet yufka
  • 300 gram tereyağı
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı yoğurt

Üzeri için:

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı susam

YOĞURTLU BÖREK YAPILIŞI

  • Tereyağını eritin ve sıvı yağ ile karıştırın.
  • Yoğurdu güzelce çırpın mayonez kıvamında olmalı, gerekirse çok az su ilave edip tekrar çırpın.
  • Yufkalardan birisini tezgaha yayın ve üstünü bir fırça ile her yeri yağlanacak şekilde yağlayın.
  • Çırpılmış yoğurttan yaklaşık 3 kaşık alın bir fırça yardımıyla yufkanın her yerine gelecek şekilde sürün.
  • Üstüne ikinci yufkayı yayın, aynı işlemleri yapın ve 3. Yufkayı da serip aynı işlemleri yaptıktan sonra bir bıçak yarımı ile yufkanızı önce ikiye sonra dörde, sonra her bir parçayı 8'e olacak şekilde kesin.
  • Geniş kenarından ucuna doğru biraz gevşek bir sigara böreği sarar gibi sarın.
  • Diğer 3 yufkayı da bu şekilde hazırlayın, böylece 64 adet minik yoğurtlu böreğiniz olacak.
  • Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin ve üstlerine yumurta sarısı sürüp susam serptikten sonra, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstleri kızarana dek yaklaşık 20 dakika pişirin. Sıcak servis edin.

PATATESLİ RÖŞTİ TARİFİ

PATATESLİ RÖŞTİ TARİFİ 

Patatesli röşti malzemeler

  • 3 adet patates(haşlanmış, rendelenmiş)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 adet kapya biber(doğranmış)
  • 1 adet yeşil biber(doğranmış)
  • 1/2 demet taze soğan(doğranmış)
  • 100 gram kaşar peyniri(rendelenmiş)

PATATES RÖŞTİ YAPILIŞI

  • Patatesleri kaynar suda dış kısmı hafif yumuşayana kadar kaynatın ve ocaktan alın.
  • Soğumuş patatesleri rendeleyin.
  • Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile biberleri ve taze soğanı soteleyin ve ocaktan alın.
  • Yağladığınız ve ısıttığınız diğer tavaya rendelediğiniz patateslerin yarısını tavaya koyun ve bastırarak düzleştirin.
  • Üzerine biber ve taze soğan karışımını ve kaşar peynirini ekleyin ve geriye kalan rendelenmiş patatesleri de ekleyip düzleştirin.
  • Kısık ateşte alt kısmı kızarana kadar pişirin.
  • Düz bir tencere kapağı yardımıyla röştiyi ters çevirin ve diğer tarafı da kızarana kadar pişirin.
  • Pişen röştiyi ocaktan alın ve dilimleyerek servis edin.

posta.com

Editör: Gökçe Çalışcı