Okul yaşantısı ve başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biriside öğrencilerin fiziksel özellikler ve cinsiyet özellikleridir. Özellikle ergenlik döneminde çocukların gelişimlerini anlatacak ergenlik döneminin farklılıklarını paylaşabileceği   anne ya da babaya ihtiyacı olacaktır.  Bu konularda çocuklarımıza yardımcı olmalı kulaktan dolma bilgiler ya da akran yanlış yönlendirmelerinden çocuklarımız uzak tutmalıyız.

Aile içi huzur çocuklar için son derece önemlidir.  Çocuklarımızı mutlu ve huzurlu ortamlarda büyürse aile içi iletişim güçlü ise bu çocukların ders başarısına olumlu yönde etki edecektir. Anne ya da baba arasında yaşanabilecek huzursuzluklar çocukları etkileyecek başarısızlıklarına neden olacaktır. Mutlu ortamda büyüyen çocuklar mutlu olacaktır. Mutlu çocuklarda sorumluluktan kaçmayacaktır. Sorumluluk üstlenen çocuklarda başarı beraberinde gelecektir.

 Çocukların dersleriyle ödevleriyle anne ve baba olarak ilgilenmek gerekir. Sadece anne nine ya da sadece babanın çocuğun dersleriyle ilgilenmesi pek doğru bir davranış değildir.  Çocuğunuzun ders çalışma alışkanlığı kazanması verimli ve düzenli ders çalışması anne ve babanın ortak alacakları ve uygulayacakları bir programla başarıya ulaşacağını unutmayın. Ders çalışan çocuğunuzu ev işleri market, ya da başka işler için dersten kaldırmayın. Onları özel ihtiyaçlarımızı karşılaması için   ders çalışma ortamından uzaklaştırmak   verimi düşürür, konsantrasyonu zayıflatır çocuklar böyle olunca verimli çalışamazlar.

Çocuklarımıza ders çalışma ortamı hazırlarken dikkat dağıtacak objelerden uzak durulmalıdır.  Ders çalışma saatlerinde anne ya da baba televizyonu açıyorsa ya da telefondan yüksek sesle müzik dinlerken çocuğun ders çalışmasını beklemek hayalciliktir. İmkanlar dahilinde çocuğun ders çalışmak için ayrı bir odası olmalıdır. Oyun konsollarının bilgisayar oyunlarının olduğu ortamlarda çocukların derse yoğunlaşma şansı oldukça zayıftır. Derslere konsantrasyonu engelleyecek olan büktür araçlar ders çalışma ortamından ayrı bir yerde tutulmalı ders dışında bunlarla ilgilendirende anne ve babanın gözetiminde olmalıdır.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bunun içinde mutlaka çocuğa örnek davranışlar sergilenmelidir. Pek çok anne ve babanın yanlışı çocuklara kitap almakla okuma alışkanlığı kazandırılacağı düşünülmektedir. Oysa anne baba ve çocukların okuma saatlerini berber düzenlemeleri onların okuma alışkanlığını kazanmalarında büyük katkı sağlayacaktır.  Okuyan çocukların genel kültür konusunda birikimleri artacak kendisine olan güveni pekişecektir.

Çocuğunuzun okula başlamasıyla birlikte öğretmenin gözlemleri ders içi katılımlarıyla genel ilgi kabiliyet alanları ortaya çıkar.  Böylelikle çocuğumuzun hangi derse ilgisi var ve kapasitesi nedir bir bir ortaya çıkmaya başlar.  Çocuklarımızın kapasitesinden fazla beklentiye girmek bizleri hayal kırıklığına uğratabilir.  Bu nedenle eğitim sistemimizdeki hatalardan dolayı çocuğumuzun bütün derslerden başarılı olmasını beklemek hayalcilik olur. Sitemimiz çocuklarımızın her dersten başarılı olmaya zorlarken anne ya da baba olarak bizde aynı hataya düşmek zorundayız. Çünkü sistemin gereği çocuğumuzu ve bizi buna zorlar oysa Avrupa’da ve pek çok gelişmiş ülkede sistem çocukların küçük yaşta ilgi bilgi ve becerilerine göre yönlendirme yapılmaktadır.  Bizim eğitim sistemimizde ise çocuklarımız sınav puanına göre hayata atıldıkları için mutsuz pek çok doktor, mühendis. Avukat, öğretmen yetiştirmekten öteye gidemiyoruz. Her öğrencinin zekâ türünün farklı olduğunu biz ancak liseli yıllarda fark ediyoruz. Bunu fark etsek çözsek bile yine her dersten başarılı olmasını bekliyoruz. 120 kg bir öğrenciden denge aletinde amuda kalkmasını beklemek ne kadar akılsızca ise matematik zekâsı zayıf bir öğrencinin fen lisesinde başarıl olmasını beklemekte aptalca olacaktır.  Bu nedenle   sisteme uymak yerine çocuklarımızı iyi tanımalıyız.  Çocuklarımızın ilgi alanlarını tespit etmeli ilgi alanlarına göre yönlendirerek daha başarı olmalarını sağlamalıyız. Bunu yapmadığımız takdirde ondan beklentilerimiz artacak beklentilerimiz karşılanmadığı içinde beraberinde hayal kırıklıkları yaşanmaya başlanır.  Anne ve babanın hayal kırıklığı çocuğa yansır.  Bu yansım bazen çok olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu nedenle çocuklarımızı iyi tanımalı beklentilerimizi ona göre belirlemeliyiz.