Bizde pişer komşuya da düşer Bizde pişer komşuya da düşer

Ulaş Girgin

Yemek kültürü üzerine eleştirmenlerin katkıları ile ile birçok deneyimi aktaran ve kıyıda kalmış kültürel yemekleri araştıran, gün yüzüne çıkartan deneyimsel web sitesi Taste Atlas bu kez de dünyanın en iyi soslarını oyladı.

thbeiruti1596002076

Oylama sonucunda oluşan sıralamada yine 50 adet sos yer alırken Lübnan sosları ile sıralamaya resmen hükmetti. Lüban sırasıyla, Mutabal, Toum ve Hummus Beiruti isimli soslarıyla ilk üç sırayı aldı. Dördüncü sırada Meksika’dan Guacamole, beşinci sırada ise Yunanistan’dan Tzatziki bulunuyor. Ülkemizen aşina olduğumuz Tzatziki bildiğimiz Cacık’ın yunan topraklarında yaşayan ikiz kardeşi olarak adlandırılabilir. Aynı malzemeler ile hazırlanan Tzatziki’nin tek farkı içerisinde su bulundurmadığından daha yoğun bir kıvama sahip oluşu.

Türkiye 3 adet sos ile listede yer alıyor

Ülkemizden ise sıralamada 3 adet sos bulunuyor. Bu soslardan ilki 14. sırada yer alan Cacık. Sıralamada Tzatziki eleştirmenlerden aldığı 4,6 puana sahipken Cacık ise 4,4 puan almış. Ayrıca yine yoğurtlu bir sos olan Haydari 16., Acılı Ezme ise 44. sırada yer alıyor.

En iyi sos Mutabal

mutabal-dip-pita-urban-farm-and-kitchen

İlk üç sıranın sahibi olan Lübnan ürünlerinden 4,8 puan ile sıralamanın en iyi sosu seçilen Mutabal’ın neden birinci olduğunu merak edenler için bu sosun içeriğini araştırdık. Mutabal tahin ile hazırlanan bir tür patlıcan salatası olarak karşımıza çıkıyor. İçeriğinde közlenmiş patlıcan, sarımsak, tahin, maydanoz, sıvı yağ ve az miktarda sıcak su bulunuyor. Servis öncesinde üzerine nar taneleri serpiştiriliyor. Taş fırında yapılmış özel ince hamur ekmeği ile birlikte tüketiliyor.

Editör: Ulas Girgin