Kıymetli a Gazete okurları inşallah nasip olursa arada bir bu sütunlarda sizlerle beraber olmaya çalışacağız. Sizinle buluşmamıza vesile olan gazetemizin kıymetli Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ekmekçi ağabeyime teşekkürlerimle bu hafta arkadaş seçiminden başlayalım isterseniz.

Malumunuz 6 yıl önce yazdığımız “Başarıda Arkadaş Seçimi” kitabı ile ilgili Ülkemizin birçok yerleşim yerine konferanslara gidiyoruz. Son olarak geçtiğimiz hafta İstanbul’un Sultanbeyli ilçesindeydik. Özellikle büyük şehirlerimizdeki konferanslarımızda daha fazla olmakla beraber öğrencilerimizde bu konuya olan ihtiyacı ziyadesiyle hissediyoruz. Bu yüzden okullar açılmışken önemine binaen bu konuyu tekrar hatırlamakta fayda mülahaza ediyorum.

Arkadaş seçiminin öğrencinin hayatındaki önemi elbette ki çok önemlidir. Başarılı olmak için çocuğunuzun hayatında atması gereken önemli adımlardan bir tanesi de doğru arkadaş seçimidir. Yapılan bilimsel araştırmalarda kişinin en çok vakit geçirdiği 5 arkadaşının hayatı nasılsa, kişinin hayatının kalitesi de onların ortalaması olacağını göstermiştir. Onlar gibi düşünür, onlar gibi konuşur, onlar kadar kazanır ve onlar gibi yaşar. Çocuğunuzun hayatını ve başarısını da bu kriterlere göre değerlendirebilirsiniz. En sık irtibatta olduğu 5 arkadaş ne ise çocuğunuz da odur.

Bu yüzden çocuğun kendine ait birçok kriteri olsa bile en çok görüştüğü 5 arkadaşının ortak karakterleri onun yaşamını şekillendirecektir. Onun için başarılarda ve bütün hayatta; arkadaş seçimi, üzerinde ehemmiyetle durulması gereken bir konudur.

Resulullah (S.A.V.) buyurdular ki:"Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.”  Bu hadis, arkadaşlığın ehemmiyetine dikkat çekmektedir. O kadar ki, arkadaşlar birbirine ciddi tesirlerde bulunabilirler. Arkadaşlık neticesinde “Din”le ifade edilen itikad, âdet, siret, ahlâk gibi hususlarda benzemeler meydana gelmektedir. Aynı zamanda başarı ve başarısızlık da sizin arkadaşlarınızın bu işlere bakış açısına bağlıdır. Bu sebeple hadisin devamında, sıkı dostluk kuracağımız kimsenin ahvalini iyice bir tetkik ve teemmülden geçirip, ondan sonra dostluğa başlamamız tavsiye buyurulmaktadır. Bu konuyu açıklayan başka bir hadiste de Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kişi sevdiği ile beraberdir.” Yani bir şeye ihtimam gösteren herkes istese de istemese de yaratılış icabı ona tabi olur. Kim bir kavmi veya bir kişiyi ihlâsla severse o da onların zümresindendir. Hatta onların amellerini yapmamış olsa bile. Çünkü kalben yakınlık sabit olmuş olur.

Çocuğunuzun hayatında en çok irtibat kurduğu 5 kişi onu neye yönlendiriyor? Sorusunu kendinize sorup, ona göre hareket etmelisiniz.

Araştırmalar başarıda; anne ve babanın, öğretmenlerin, eğitimcilerin rolünün yanı sıra arkadaş seçiminin de büyük rol oynadığını göstermektedir. Hatta ve hatta anne-baba ve öğretmenlerin yoğun çabasına rağmen yanlış arkadaş seçimleri yüzünden bir türlü başarılı olamayan gençlerle karşılaşıyoruz. Ya da tam tersi; anne baba, çocuğu çok fazla önemsemiyor, öğretmen ise bazen mesaiyi bitirmenin derdinde olabiliyor. Ama çocuğun yaptığı iyi arkadaşlık seçimi kendisine başarının kapısını aralayabiliyor. Arkadaşlarının dikkat, düzen, çalışma aşkı kendisini tetikleyebiliyor ve başarıyı yakalayabiliyor. Bu yüzden arkadaş seçimi çocuğun başarısı için çok önemlidir ve çocuğun hayatını olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor.

Buna binaen anne-babaların çocuğun arkadaş çevresine karşı duyarlı olması ve sık sık kontrol ederek, çocuğunu yanlış arkadaşlarla yanlışlara düşmesine engel olmaya çalışmalıdır.

Selametle kalın.