Bu cuma günü sizlere Kur’an-ı Kerimin 3.suresi olan Âli-İmrân suresinin 26 ila 29 ayetlerinin mealini aktaracağım.

Sonsuz Şefkat ve Merhamet Sahibi Allah’ın adıyla

26.(Resülüm!)De ki: Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın. Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik senin elindedir. Gerçekten sen her şeye kâdirsin.

27.Geceyi gündüze katar, gündüzü de geceye katarsın. Ölüden diriyi çıkarır, diriden de ölüyü çıkarırsın. Dilediğine de sayısız rızık verirsin.

28.Müminler, müminleri bırakıp da kâfirleri dost edinmesin. Kim bunu yaparsa artık onun Allah nezdinde hiçbir değeri yoktur. Ancak kâfirlerden gelebilecek bir tehlikeden sakınmanız başkadır. Allah, kendine karşı (gelmekten) sizi sakındırıyor. Dönüş yalnız Allah’adır.

29.De ki: İçinizdekileri gizleseniz de açığa vursanız da Allah onu bilir. Göklerde ve yerde olanları da bilir. Allah her şeye kâdirdir.

26 ayette, bundan sonra Allahü Taâlâ Rasulü Kibriyasına ve bütün müminlere, Hak Taâlâ’ya yönelmelerini, kâinatı idare eden, beşer hayatına hâkim olan yegâne kuvvetin hakikatini ve ülühiyyetin mahiyetini ikrar etmelerini telkin ediyor. Bu da, o da asla şeriki ve benzeri bulunmayan ilâhi hâkimiyyetin tezahüründen başka bir şey değildir...

27 ayette, gece ve gündüzün uzayıp kısalmasının, Allah’ın kudretine bir nişane olduğu anlatılmaktadır.

28 ayette, yasaklanan dostluk, kafirlere karşı gönülden bağlanma ve müminleri bırakıp onlara ilgi ve sevgi gösterme manasındaki dostluktur.

Buna karşılık bir Müslüman devletin-başka Müslümanların aleyhine olmamak şartıyla-kafirlerle barış imzalaması ve başka gayri müslim devlete karşı işbirliği yapılmasında bir sakınca yoktur.

Müfessir Beyzavi, 29 ayetti tefsir ederken şöyle diyor: ’Eğer kalplerinizde kafirlere karşı bir sevgi ve dostluk meyli varsa, onu saklasanız da açığa vursanız da Allah bilir. Zira göklerde ve yerde olan her şeyi bilen Allah, elbette sizin gizlinizi de, aşikarınızı da bilir. Ayrıca O, kafirlere dost olmanızı yasaklamasına rağmen, yine de sizin bundan vazgeçmezseniz, sizi cezalandırmaya gücünün yetmediği hiçbir kötülük ve isyan bulunmadığına göre, emrine asi olmak cür’etini göstermeyin’.

Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasanız diye size öğüt veriyor.(Nahl/90)

Ya Rabbi! Bizlere, hakkı Hak gösterip ona tabi olmayı, batılı da Batıl gösterip ondan yüz çevirmeyi nasib eyle ya Rabbim.

Ya Rabbi! Sana açılan elleri, sana yönelen gönülleri, sana yalvaran dilleri boş çevirme ya Rabbim.

Ya Rabbi! Ordumuzu, askerimizi ve polisimizi muhafaza ve muzaffer eyle. Düşmanlarımızın tuzaklarını kendi başlarına çevir ya Rabbim.

Ya Rabbi! Hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara eda, sıkıntıda olanlara da ferahlık ver. Hakkımızda her daim hayırlısını ver ya Rabbim.

Hayırlı cumalar diliyorum.

Selam ve dua ile...