Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), süt ve süt ürünleri üretimi ve kümes hayvancılığı üretiminin istatistiklerini dün kamuoyu ile paylaştı.

Ticari süt işletmelerince Mayıs 2018 ayında 915 bin 998 ton inek sütü toplandı.

Toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 arttı.

Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 143 bin 293 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,8 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 66 bin 994 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 5 bin 566 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,2 arttı.

Yoğurt üretimi 102 bin 67 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Ayran üretimi ise 58 bin 601 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 azalış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,8 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,7 arttı.

                         ****

Tavuk yumurtası üretimi 1,6 milyar adet olarak gerçekleşti.

Tavuk yumurtası üretimi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 arttı.

Kesilen tavuk sayısı 115 milyon, kesilen hindi sayısı ise 619 bin adet oldu.

Kesilen tavuk sayısı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 5,6, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 arttı. Mayıs ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 8,5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,9 arttı.

Tavuk eti üretimi 200.000 ton, hindi eti üretimi ise 6.888 ton olarak gerçekleşti.

Tavuk eti üretimi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 arttı. Mayıs ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 15,2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,2 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 arttı.

Tarım Bakanlığı’nda bugüne kadar 48 bakan görev yaptı. Çiçeği burnunda yeni bakanımızla 49 oldu.

Kimi kısa süreli kimi uzun süreli görev yaptı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Milli ekonominin temeli ziraattır” der.

Tarım, gıda, hayvancılık her ülke için önemlidir. Bunlar sanayinin, turizmin, teknolojinin, bilimin önünde engel değildir.

Bilakis bunlara katkı sağlayacaktır.

Tarım için yeterli arazimiz ve bu işi yapacak insanlarımız var.

Bunlar için ciddi destekler ve teşvikler vardır. Yeter ki doğru insanlara verilsin ve denetlensin. İnsanların da destekleri ve teşvikleri suiistimal etmeden katkı koymaları gerekiyor.

Bizim toplum olarak her sektörde daha çok kaliteli üretim yapmamız gerekiyor. İhracat yapmamız gerekiyor.

Ekonomiye can katmamız gerekiyor.

Tüketen toplum değil üreten toplum olmamız lazım.

Milli olalım, yerli olalım. Üretelim, güçlü olalım.

Yerli ve milli tarım, ziraat, hayvancılık olmadan ithalatın önüne geçemeyiz.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) “Kıyamet kopsa, elinizde bir hurma fidanı bulunsa hemen dikiniz” diyor.

Ağaç, sebze, meyve, tarım... Tarih boyunca insanın vazgeçilmezi... Hem dinen hem madden hem manen...

Kur'an-ı Kerim'de zeytin, incir, üzüm, hurma, nar, süt, bal, kiraz, inek ve envai çeşit tarımı ilgilendiren terimler görebilirsiniz.

Hani insanın içinden 'yemişim teknolojinizi’ diyesi geliyor ama hadi biz yine de 'o da lazım bu da lazım' diyoruz... Proteini, vitamini alamayan kafa nasıl çalışacaksa...