Devletin Vatandaşla Barış Yasası olarak bilinen vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 7143 sayılı kanun 18.05.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunla kesinleşmiş vergi ve diğer borçlara, ödeme kolaylıkları ve borçların yeniden yapılandırılması için yeniden bir fırsat daha getirildi.

Amaç mükelleflerin kamuya olan borçlarını ödeyemeyenlerin yükünün hafifletilmesi ve borçlarını taksitle ödeme imkânı sağlamak.

Mahkemelere yansımış olan davaların barış yolu ile sonlandırılması. İnceleme aşamasında olan mükelleflerin de yargı yoluna gitmeden çözüme kavuşturulması, geçmişteki sorunları temizleyip yeni bir sayfa ile herkesin işine odaklanması amacıyla vatandaşla ile devlet arasında alacak verecek barışıdır.

Bu tip barış ya da af kanunlarına her daim karşı çıkanlar da var destekleyenler de var.

Borcunu ödeyemeyenler için iyi bir fırsat olduğunu, buna imkânı olanlar için değerlendirilmesi gerektiğini söyleyelim…

SSK, BAĞ-KUR ve belediye ile bağlı kuruluşlar da yapılandırma içinde yer almaktadır.

Ticaret ve sanayi odaları, meslek odaları aidat borçları, trafik cezaları, köprü ve otoyollardan ‘zorunlu’ kaçak geçiş cezalarını da kapsamakta.

Varlık Barışı da bu kanun çerçevesinde var. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetlerinizi, 30 Kasım 2018 tarihine kadar Türkiye’deki banka ya da aracı kuruma bildirenler söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilirler. Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıkların yüzde 2 oranındaki vergiyi, 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödemeleri gerekiyor.

Ancak 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Türkiye’ye getirilirse, yüzde 2 vergi de istenmiyor.

Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar içinde 30 Kasım 2018 tarihine kadar beyan edip yüzde 2 oranındaki vergisini 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödemesi gerekir.

Yurtdışı varlıklarında olduğu gibi 31 Temmuz 2018 tarihine kadar; vergi dairesine beyan edilirse yüzde 2 vergide alınmayacak.

7143 sayılı kanundan yararlanırken aklımızda kalması gereken bazı hususlar:

  • Başvuruların en geç 31 Temmuz 2018 tarihine kadar mutlaka yapılması gerekmekte.
  • Yapılandırma 31 Mart 2018 tarihi ve daha önceki dönemlere ait vergi ve cezaları kapsamaktadır.
  • Ödemeler peşin veya ikişer aylık dönemlerde azami 18 taksitle yapılabilecek.
  • Matrah ve Vergi Artırımı için de ihtiyaç duyanlar 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları için imkân verilmekte.
  • Dava konusu olan borçlarda yapılandırma için ‘davadan vazgeçildiğini belirtir’ dilekçenin ilgili idareye verilmesi şarttır.
  • Yapılandırmadan yararlanabilmek için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi şarttır.
  • Bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla ödenmesi halinde yapılandırma bozulmayacaktır.
  • Yapılandırmanın bozulması halinde, borçlular ödedikleri taksit tutarları kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanacak.
  • Bir takvim yılında iki taneden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.
  • İlk taksitin 30 Eylül 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.
  • 6552, 6736 ve 7020 sayılı kanunlar kapsamında ödemeleri devam edenler peşin ödeme indiriminden yararlanabilir.

7143 sayılı yasa ile vergi ve varlık barışından yararlanmak sizin yararınızadır. Kapınıza gelmiş bir fırsattır.

Siz de öncelikle muhasebeciniz ve borcunuzun olduğu ilgili kuruma başvurup yetkililerden daha detaylı bilgi alarak, gerekli müracaatınızı yapıp sağlanan fırsatlardan yararlanın.

Yol yürümekle, borç ödemekle tükenir.