Biyolojinin en heyecanlı araştırma sahalarından birisi olmalı bu…

Tabi benimde

Konuya birazdan değineceğim. İlk olarak, genin anlaşılabilir bir tanımını kafamıza oturtalım.

DNA’nın, belirli proteinlerin sentezinde görev alan parçalarına gen adını veriyoruz. Genler, biyolojik anlamda canlılığın en küçük ve anlamlı yapı taşıdır veya Richard Dawkins’in de önerdiği gibi bir bilgisayarın çalışmasını sağlayan program olarak bakmak bize pek çok açıdan kolaylık sağlayacaktır.

Evrimin genetik bilimiyle birleşiminden ortaya çıkan Bencil Gen Teorisi, bir nevi spesifikleştirilmiş bir evrim teorisidir.

Günümüzde Bencil Gen Teorisi, Evrim Teorisi'nin önemli parçalarından biri olarak yer alıyor ancak giderek terk edilen bir görüş olarak karşımıza çıkıyor.

Araştırmalara göre karakteristik özelliklerimiz, davranışlarımız, DNA’ların kodladığı proteinler ile ortaya çıkar. Her gen bir protein kodudur.

Birey bencil olmaya meyillidir. Canlı bir organizma, tamamen kendini "düşünen" bu genlerin yayılmasını sağlayan bir bedenden ibarettir.

İlk insanları düşünelim…

Avcı-toplayıcı bir hayat süren insanın, doğa nimetlerinden elinden geldiği kadar kendisi için yararlanmak istemesi,  başka insanlarla çatışma durumunu doğurdu. Ve herkesin herkesle olan savaşı böyle başladı. Bu savaşın kökeninde kendini koruma ve devamlılığını sağlama güdüsü var. Çok doğal bir durum. Yani gen, bencildir ve bencil olduğu için hayatta kalmıştır. İnsan, genini sonraki nesillere aktarmayı başararak türünü devam ettirebilmiştir. Şimdide durum pek farklı değil… Öyle ya 200 bin yıllık bir alışkanlıktan vazgeçmek biranda beklenemez.  Yıllar sonrada bilim, davranışlarımızı oluşturanın genetiğimiz olduğunu kanıtlamıştır.  

BENCİL GENLERİ

YENEBİLİRİZ

Şöyle diyor Dawkins: "Eli açık ve özverili olmayı öğretmeye çalışalım, çünkü bencil doğuyoruz. Tasarımları bozabiliriz.  Bencil genimizin baskısını aşıp insanı, sadece genetik bir oluşum olmasının ötesine geçirebiliriz.”

Bizim doğumda devraldığımız bencil genleri yenebilecek gücümüz var ve gerekirse, bize aşılanmış olan bencil memleri de yenebiliriz.

Heyecan verici bu teori, teori olarak kalmamalı daha da çok araştırılmalı.  Bu sayede ortaya çıkan entelektüel tartışmalar, bilimi daha da ileri götürmemizi mümkün kılar.

Özetle böyle yapmamak lazım, bunlar iyi şeyler değil…