Ulaş Girgin

Vejeteryen ve vegan beslenme düzeni ile yaşayanların dünyadaki oranı yüzde %1 ila %5 arasında değişiyor. Fakat az gibi görünen bu oran günümüzde popülerleşen vejeteryen yaşam şekli ile hızlı bir artış gösterme eğiliminde. Peki hayvan temelli gıdaları veya sadece etleri hayatımızdan çıkarmak bedenimiz ve çevremiz üzerinde nasıl etkiler yaratabilir?

Veganlık ve vejeteryenliğin farkı

Öncelikle vejeteryenlık ve veganlık arasındaki farka değinmek gerekir. İkisi de aynı temele oturuyor olsa da vejeteryenlik genelde, veganlığa geçiş aşaması olarak görülmektedir. Vejeteryen beslenme biçiminde kırmızı et ve beyaz et tüketmeyen bireyler süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi diğer hayvansal gıdaları tüketmektedir. Fakat vegan bireyler her türlü hayvan temelli gıdadan kaçınmaktadır. Veganlığı bir beslenme düzeni olmaktan öteye götürüp bir yaşayış biçimi haline getirmeyi tercih eden kişiler, hayvan temelli gıdalardan kaçınmanın yanında, hayvansal içeriğe sahip şampuan gibi ürünleri de kullanmaktan kaçınmaktadır.

Vejeteryen ve vegan besinlerin öncüsü, sebzeler

pexels-photo-1458694

Sebzeler, meyveler ve diğer bitkisel besinler bakımından zengin bir beslenme düzeninde, besleyicilik faktörü, antioksidan düzeyi, temel vitaminler ve minareller açısından büyük faydalar mevcuttur. Bu beslenme düzeninin bir diğer faydası ise bağırsak sağlığı açısından tercih edilesi oluşudur. Aynı zamanda sebze ağırlıklı beslenmek bağışıklığı da artırmaktadır.

Kalp sağlığının desteklenmesi

pexels-photo-5207103

Sebzelerin ön planda olduğu ve aynı zamanda hayvansal yağların kullanılmadığı beslenme düzenlerinde inflamasyon azaldığından kalp hastalıklarının temel faktörü ortadan kalkmış olur. Lif açısından bol gıdalar ile beslenmenin yüksek kolestrolden, kalp hastalıklarından ve şeker hastalığından koruduğu gerçeği de önemli noktalardan biridir.

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

Kilo vermeye yardımcı olabilir

pexels-photo-4474052

Sebze ve meyveyi yoğun şekilde tüketen bireylerin kilo almaya daha dirençli olduğu bilinen bir gerçektir. Sebze ve meyveler düşük kalori içermektedir ve kilo almak istemeyenler bu besinlere yönelmektedir. Ayrıca fast food grubu besinler ve tatlılar daha çok hayvansal ürün bulundurduğundan bu ürünlerden de kaçınılmış olacak ve bu sayede fazla kalori alımı engellenmiş olacaktır.

Sürdürülebilir bir çevre için

pexels-photo-1292464

İnsanların çoğunun vegan veya vejeteryen beslenme düzenine geçmeyi tercih etmesinde hayvansal gıdalar nedeniyle oluşan sera gazının karbon ayak izimizi artırıyor oluşu etkili oluyor. İnsanlar, iklim değişimini önlemek ve yavaşlatmak adına da kırmızı et tüketimini azaltıyor veya tamamen bırakıyor. Aynı zamanda bitkilerin üretiminde daha az doğal kaynak kullanılırken hayvansal gıdaların üretiminde su, toprak ve fosil yakıtlar yoğun oranda kullanılıyor. Bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda hayvansal gıda tüketimini bırakmanın veya en aza indirmenin daha iyi bir çevrede yaşamamızı sağlayacağı kanısına varılıyor.

Editör: Ulas Girgin