Şimdi başlığı gören diyecek ki bir sömürmediğiniz orası kalmıştı.

Yok, onun cevabı şu üstadım; biz dünyanın içine ettik şimdi başka dünyaların peşindeyiz.

Evet değerli okurlar klasiği ile yine giriş yapıp dikkatinizi çekiyorum, sadede gel diyenleri duyar gibiyim.

İşin özü şu; adamlar uzaya koloni yapacak hacı.

Ben de bu adamlarla başlayan terimlere bayılıyorum bizde de çok kullanılır misal ‘adamlar yapmış ağabey’, ‘bunu kesin Japonlar yapmıştır’, ‘Başımıza taş yağacak taş’ gibi kavramları yurdum insanı kullanır ve siz de bunlara bazen şahit olursunuz.

Bizim ömrümüz zaten hep başkalarının başarılarını ‘Adamlar yapmış’ klasiği ile duymak oldu.

Korkmayın adamlar daha yapmadı bunu.

Zaten bunda korkulacak bir şey de yok. Ama ilerleyen yıllarda bunu ABD’nin özel uzay-havacılık şirketi olan SpaceX’in kurucusu Elon Musk yaparsa şaşırmayın.

Musk, toplamda 80 bin insanın Mars’ta koloni kurup orada yaşayabileceği bir proje için kollarını sıvamış durumda. Planlanan projede ilk olarak 10 insanın gönderileceği ön görülüyor ve gerekli tüm planlar yapılıyor. Projenin amacı Mars’ta habitat alanı yani yaşam alanı oluşturarak yaşam fonksiyonlarını sürdüren materyallerin yeniden üretilebilirliğini sağlayarak bölgede koloni kurmak.

Bence güzel bir proje. En azından elitist grup Mars’a gider dünya da bize kalır.

Düşünsenize koskoca dünyada sadece Türkiye’nin kaldığını, bence muhteşem olurdu.

Kendi kendimize yetmeyi öğrenirdik, dışarıdan bir şey ithal edemezdik haliyle her şeyimizi kendimiz üretirdik. Ya da herkes en güzel tatil yerlerine gidip orada keyif çatardı bu iki ihtimal de çok yüksek.

Tabii son söylediklerim birer ütopyadan ibaret.

Adamlar Mars’a gitse bile bir eli dünyada olur emin olun. Gelelim Mars’taki kurulması planlanan koloniye.

Şimdi oradaki yer çekimi oranı yüzde 1 yani hemen hemen uzayla aynı ve radyasyon seviyesi çok yüksek.

Bunu ancak uzay istasyonları içinde tarım ürünleri yetiştirerek yapabilirler.

Tabii oksijen üretebilirler mi orası tartışılır. Eğer büyük şirketler bunu planlıyorlarsa bilin ki bizim bilmediğimiz bir şey biliyorlardır.

Yoksa Elon Musk neden 40 milyar dolarlık bir projeye girişip üstüne de devletten yardım istesin ki? Belki adamlar orada uzay istasyonlarında bir şeyler ekip biçip üretebiliyorlar. Bekleyip göreceğiz.

En azından akşam yatarken hayalini kurabiliriz. Ne de olsa anca hayal ediyoruz. Daha samanı bile dışarıdan alıp, kendi tarlalarımızda yabancı işçi çalıştırıyorken, bizim uzay yüzde yüz yerli uzay istasyonu yapıp, içine koyacak yakıtı bulup, o pilotları yetiştirip, oraya üs kurup orayı kolonileştirmemiz yüzde -1 ihtimal. Neden -1 dedim çünkü 0’ın bile olma ihtimali olduğu için dedim.

Daha yerli otomobil yapacağız da satacağız da sene olmuş 2018. Bizde zaten ceğiz, cağız dönemleri bitmez. Daha nükleer santralleri bile gelip başkası kuruyor bize. Kaldı ki siz nükleer yakıtla uzaya füze yollayacaksınız. Çocukken ne olacaksın sorusuna astronot olacağım deyip hayalleri yıkılan bir nesildik. Bu cevabı verdiği için dayak yiyenler bile oldu. Neyse en azından bilim meraklıları bu koloni konusunu takip edecektir.