Ulaş Girgin

Dünya genelinde bütün değerlerde görüldüğü gibi evlilik değerinde de giderek daha fazla aşınma görülüyor. Türkiye’de evlenen çiftlerin sayısı her geçen gün artış gösterse de günümüzde boşanmalar da çok yaygın ve normal hale geldi. Geçen yıl Türkiye’de boşanan çiftlerin sayısı 180 bin 954 kişi ile rekor kırdı.

Türkiye’de boşanma

Boşanmaların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artış göstermesi sosyal yapıdaki değişimin sonuçlarından biri. Türkiye’de boşanmalar toplum tarafından eskiye oranla daha az yadırganmakta. Toplum boşanmayı eskiye oranla çok daha fazla normalltirmiş durumda.

Şiddetli geçimsizlik en yaygın sebep

Önemli bir nokta olarak ülkede görülen boşanmalarda şiddetli geçimsizlik boşanmanın en yaygın ve asıl etkeni olarak öne çıkıyor. Şiddetli geçimsizlik ise ekonomik, psikolojik ve çevresel birçok etmen ile ortaya çıkabiliyor.  

8mh2tGTJNkiuuPRh3NAFzg

Yaşam standartlarına göre bölgeler karşılaştırıldığında ise kalkınmış bölgelerdeki boşanma oranı kalkınmamış bölgelere göre daha yüksekken, boşanmada eğitim seviyesi daha düşük olan çiftlerin oranı eğitim seviyesi yüksek çiftlere göre daha fazla.

İznikli çiftçiye şaka gibi ceza İznikli çiftçiye şaka gibi ceza

Ayrıca Türkiye’de boşanmaların önemli bir kısmı çocuksuz aileler tarafından gerçekleştiriliyor. Boşanmalar çoğunlukla evliliğin ilk beş yıllık sürecinde gerçekleşiyor.

Editör: Ulas Girgin