Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun

Gökhan Şenyavaş / Mert Şafak

Spor yapıyoruz fakat doğru mu yapıyoruz? Spordan önce, spordan sonra yediğimize içtiğimize dikkat ediyor muyuz? Yaptığımız spor boşa mı gidiyor işe yarıyor mu? Yaptığımız spordan verim alabilmek için spor esnasında yaptıklarımıza dikkat ettiğimiz kadar öncesinde ve sonrasında da yaptıklarımıza dikkat etmeliyiz. Peki bu dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?

Spor öncesi beslenmenize dikkat edin

pre_workout_snacks_980x457

Öncelikle aç karnına spor yapmak çok yanlış bir harekettir. Spordan 2-4 saat kadar önce sindirimi kolay sebze ve meyve ağırlıklı gıdalarla beslenmeniz doğru bir tercih olacaktır. Spor öncesinde tatlı, tuzlu, hamur işi gibi gıdaların tüketilmesi insülin seviyesinin artmasına neden olarak yağ yakımını zorlaştırır. Yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, yumurta, muz, avakado, süt, yoğurt, pirinç, meyve, tam tahıllı ekmek, kuruyemiş gibi gıdaları spor öncesinde tercih etmeniz doğru olacaktır.

Isınma hareketlerini mutlaka yapın

isinma_4

Spor öncesinde, vücudunuzu spora hazırlamak, spordan tam verim alabilmek, sakatlık riskini azaltmak için ısınma hareketleri yapmak oldukça önemlidir. Açma-germe, koşu, ısınma hareketlerini spor öncesinde mutlaka yapmalısınız.

Bol bol sıvı tüketin

spor-yaparken-su-icmenin-onemi-2_606ecfa6ae9e3

Spor esnasında sıvı tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Spor esnasında olduğu kadar spor sonrasında da sıvı tüketimi oldukça önemlidir.

Soğumayı ihmal etmeyin

antrenman-oncesi-soguma-hareketleri

Spordan önce ısınmak ne kadar önemliyse spordan sonra soğumak da o kadar önemlidir. Sporunuzu tamamladıktan sonra nabzınızı normal hale getirmek için bir anda spor yapmayı kesmek yerine yavaşlayarak sporunuzu bitirin.

Spor sonrası soğuk duş alın

800x420-ruyada-dus-almak-ne-anlama-gelmektedir-ruyada-dus-almanin-anlami-1541063238501

Sporunuzu tamamladıktan sonra kaslarınızı toparlamak ve yorgunluğunuzu azaltmak için soğuk duş almanız faydalı olacaktır. Kaslarınıza şok etkisi yaratacak soğuk duşun, ağrılarınızın da hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Spordan sonra doğru beslenin

sporcu-beslenmesi-nasil-olmali-iste-sporcu-diyeti

Spor öncesinde olduğu gibi spor sonrasında da beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Spordan 30 dakika-1 saat kadar sonra spor esnasında kaybettiğiniz enerjiyi yerine getirmek için beslenmeniz gerekir. Spor sonrasında yorulan kaslar doğru beslenme ile dinlenir ve onarılır. Spor sonrasında yağlı besinler tüketmekten uzak durmalısınız. Protein ve karbonhidrat içeren besinler tüketmek faydalı olacaktır. Patates, bulgur, makarna, tam tahıllı ekmek gibi tahıl ürünleri, taze meyveler, yulaf ezmesi, yumurta, yoğurt, yağsız kırmızı et, tavuk, hindi, balık gibi gıdaları tüketebilirsiniz.

Editör: Stajyer1 Stajyer1