Ulaş Girgin

Bakan Kacır, Bursa’da ilk Türk astronot ile bağlantı kurdu Bakan Kacır, Bursa’da ilk Türk astronot ile bağlantı kurdu

Ticaret bakanlığı tarafından kullanıma sunulmuş olan İleti Yönetim Sistemi sayesinde kişiler, verdikleri tüm ticari elektronik ileti onaylarını www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilir ve istemedikleri iletiler üzerindeki onay tercihlerini değiştirebilirler.

İleti Yönetim Sistemi nedir?

İleti Yönetim Sistemi (İYS), tüm hizmet sağlayıcıların ticari elektronik onaylarının kaydedildiği ulusal veri tabanı sistemidir. Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında, hizmet sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilecek olan ticari iletilerin, alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği ve izin dahilinde gönderilen iletilerde ise mesajı alan kişilere ret imkanı sağlaması gerektiği belirtilmiştir. Kişiler hizmet sağlayıcılara bu sistem üzerinden ileti onayı verebildikleri gibi, mevcut onaylarını reddetme hakkını da bu sistem üzerinden kullanabilirler.

İleti Yönetim Sistemi üzerinden istenmeyen mesajlar nasıl engellenir?

İleti Yönetim Sistemi’nin internet sitesine giriş yapıldığında karşınıza çıkan sayfanın sağ üst bölümünde vatandaş girişi sekmesi bulunmaktadır. Bu sekmeye tıklandığında açılan sayfada telefon numarası eklemek için bir alan bulunmaktadır. Bu alana kişisel cep telefonu numarası girilmeli ve doğrulama kodu gönder seçeneğine tıklanmalıdır. Telefona kısa mesaj aracılığı ile gelen onay amaçlı doğrulama kodu bir sonraki aşamada çıkan kutucuğa girilmelidir.

740x479-windows-klavye-kisa-yollari-nelerdir-iste-windows-bilgisayarda-klavye-kisa-yollari-1561911550875

Bu işlemler sonunda İleti Yönetim Sistemi’ne vatandaş girişi yapılmış olacaktır. Sonraki aşamada ilk sayfada çıkan vatandaşlara yönelik aydınlatma metninin okunup onaylanması gerekmektedir. Bu işlem sonunda hizmet sağlayıcılara verdiğiniz bireysel izinler karşınıza çıkacaktır. Bulunduğunuz sayfada hizmet sağlayıcıların isimleri ve verdiğiniz izinler, (mesaj ve arama izni) altlarında ise onay seçenekleri bulunmaktadır. Onay kutucuğuna tıkladığınızda karşınıza gelen sayfada bu seçeneği ret olarak değiştirebilirsiniz. İşlem sonrasında kaydet kutucuğuna tıkladığınızda bir önceki “Bireysel İzinlerim” sayfasına yönlendirilecek ve ret işleminizin gerçekleştiğini görebileceksiniz.

Ret işlemi sonrası mesajlar ne zaman kesilir?

“Bireysel İzinlerim” sayfasından gerçekleştirdiğiniz ret işlemi sonrası istenmeyen hizmet sağlayıcılardan gelen mesajların, ret bildirimini takiben 3 iş günü içerisinde gönderimi durdurulmaktadır.

Bazı firmalar yasal olmayan yollarla kişilerin kişisel bilgilerine ulaştıklarından bu izinler sistemde yer almayabiliyor. İYS üzerinde yer almayan fakat ileti alıyor olduğunuz ticari kuruluşlar ile ilgili Kişisel Verileri Koruma Kanunu çerçevesinde hukuki sürece başlatabilirsiniz.

Editör: Ulas Girgin