Biz adını yeni yeni duyuyoruz ama aslında daha önceden tanınan bir virüs. Avrupa’yı vurmuş, hastanelerin ve okulların bile kapanmasına yol açmış. Genelgeçer hijyen kurallarına uyarak; ellerin sıklıkla yıkanması, çiğ et tüketilmemesi, meyve-sebzelerin iyice yıkanması, hastalık taşıyan kişilerle irtibat kurulmaması gibi önlemlerle hastalıktan nasibinizi almayabilirsiniz. Fakat mikroba açık yerlerde bulunmak hastalığa davetiye çıkarıyor.  Her yaş grubunu etkiliyor ve kolayca bulaşabiliyor. Velhasıl düşmanım yok ama Allah düşmanımın başına vermesin hastalığı.

Norovirüsler daha önceleri “norwalk-like virüsler” olarak bilinen ve calicivirüsler olarak adlandırılan bir virüs grubunun üyeleridir. bu virüsle enfeksiyon, dünya çapında viral gastroenterit hastalıkların ana sebebidir.

Norovirüs infeksiyonu; mide, ince ve kalın bağırsaklarda bir iltihaplı hastalık olan gastroenterite sebep olur. gastroenteritin semptomları; bulantı, kusma, ishaldir. Bazı insanlar baş ağrısı, ateş/üşüme ve kas ağrılarından da şikâyetçidir. Semptomları genellikle kısadır ve yalnızca 1 - 2 gün sürer. Bununla birlikte bu kısa süre içerisinde gün içinde insanlar çok hasta hissedebilir, kusabilir, genellikle hırçın ve dikkatsiz olabilir. Semptomlar genellikle virüsün alımından 24 ila 48 saat sonra başlar, ancak en erken virüse maruz kalmadan 12 saat sonra ortaya çıkar. Hasta insanların bu virüsü uzun süreli taşıyıcı kalabildikleriyle ilgili bir kanıt yoktur, fakat virüs hasta insanların gaita kusmuklarında olabilir, hasta hissetmeye başladıkları günden itibaren iki hafta içerisinde daha iyi hissederler. Bu virüsü dikkate alalım. Herkese duyuralım. Hijyen kurallarına uyalım, keşke demeden önce… Sağlıcakla kalın