Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tabiri caizse arı gibi maaşallah.

Bir bakıyorsunuz Gıda Uzmanlık Grubu, bir bakıyorsunuz Yenilikçilik Yaratıcılık Uzmanlık Grubu, bir bakıyorsunuz Enerji Uzmanlık Grubu ya da Çevre ve İş Sağlığı Uzmanlık grubu bir konuya parmak basıyor. 

Önceki günde 'Yenilikçilik Yaratıcılık Uzmanlık Grubu' tarafından BUSİAD Evi'nde düzenlenen panelde son zamanların gündemi endüstri 4.0 ele alındı. İlginç görüşler var.

Söz konusu kavram, gerek hayalleri zorlayan yeni bir üretim şekli vaat etmesi, gerekse sağlayacağı endüstriyel dönüşüm potansiyeli ile geleceğe uzanmak ve rekabetçiliğini arttırmak isteyen firmalar ve hizmet sağlayıcılar için olmazsa olmaz.

Düşünün bundan 15 yıl önce cep telefonunuzdan işinizi, hayatınızı yönetecekseniz denseydi kimse inanmazdı. Bu gün tamda bu noktadayız. Ancak teknolojinin sonu yok. Kim bilir bizi ne gibi fırsatlar ya da tehditler bekliyor.

İşte olası tehditleri fırsata dönüştürmenin yolu da Endüstri 4.0, onu takiben endüstri 5.0’ özgün biçimde üretmeden geçiyor.

Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği(ENOSAD)Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Sami Ömeroğlu’na Endüstri 4.0 son zamanlarda popüler bir konu Türkiye’deki uygulamalar ne aşamadadır diye sordum işte çarpıcı tespitleri:

“Aslına bakarsanız endüstri 4.0, bir kavram. Avrupa içinde dünya içinde yeni bir kavram… Üretimde verimliliğin artırılması, kalitenin ve rekabet şansının yükseltilmesiyle alakalı bir dizi önlemi içeriyor. En önemli bileşenlerden birisi robotlar. Bu da o işi yapanların önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Ama o zaman da istihdam başka noktalara kaydırılacak. Bunun karşısında yeni istihdamlar yaratılacak. Burada bilişimciler bilgisayarcılar elektronikçiler ön plana çıkacak.

Ülkemizde uygulama konusunda yeterli düzeyde değiliz ama farkındalık açısından ciddi çaba var. Aslına bakarsanız Endüstri 4.0 Çine karşı yapılmış bir eylem planıdır. Çünkü Çin önümüzdeki dönemde ‘Ben Made In Çin’ olacağım diyor.

Yani ben kaliteyi simgeleyeceğim, öyle Çin malı deyip geçeceğiniz bir durum olmayacak. Dünya bunun karşılığında katma değeri yüksek üretimi kendi ülkesine çekebilmek için önlemler alıyor. Bu işin içinde akıllı teknoloji yapay zeka gibi pek çok konu var. Bizimde bunu ıskalama lüksümüz yok Türkiye de bu potansiyel var. Ben umutluyum Bursa’da başı çekecek.

Hocanın söyledikleri çok ilginçti. Hele Endüstri 4.0’ın Çin tehdidine karşı geliştirildiği yorumuna ilk kez tanık oldum. Demek ki iş o kadar ciddi. Biz Endüstri 4.0’ı uygulayalım, ama asıl önemlisi kendimize özgü endüstri 4.0 teknolojilerini mutlaka kendimiz üretmeliyiz. Bundan kaçış yok.

Bana kalırsa bu işe eğitimle başlamalıyız hem de şimdi. Eğitimde, matematiği, feni, bilimi öncelikli kılan bir reforma gitmeliyiz.

BURSA ŞANSLI

EMKO Elektronik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ispalar ise şunları söylüyor:

“Endüstri 4.0'ın iki yönü var. Birincisi mevcut ileri teknolojilerin kullanılması, bunu kullanan insan kaynağının yetiştirilmesi… İkincisi de endüstri 4.0 kapsamındaki ileri teknolojinin özgün olarak üretilmesi. Uygulama konusunda Bursa aslında şanslı. Şöyle ki Endüstri 4.0'da otomotiv sanayi lider. Bursa’da otomotivin merkezi olduğuna göre şansı yüksek. Bursalı sanayicinin vizyonu da yüksek. Endüstri 4.0 teknolojisini uygulama anlamında sorun olmaz ama bu teknolojiyi özgün olarak üretme anlamında işimiz zor.”

Endüstri 4.0’a entegre olan diğer sektörler de makine, elektrik elektronik, beyaz eşya bilgi teknolojileri olarak sıralanıyor.