Sanayi Bakanlığı, Bursa ekonomisinin kalbi niteliğindeki Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalara gönderdiği yazı ile elektrik, su, doğalgaz ve benzeri hizmetlere ilişkin teminat bedellerinin düzenli olarak takibi ve eksik teminat bedellerinin tamamlattırılması gerektiğini söyler.

Ankara'dan gelen müfettiş, sayıları bir elin parmağını geçmeyen firmaların hatalarının bedelini neredeyse tüm OSB işletmelerine kesmeye kalkar.

Eksik teminat bedellerinin yatırılması konusunda adeta aba altından sopa gösterilir.

Nakit veya teminat mektubu şeklinde bu ödemenin yapılmasını ister. Ardından bu ödemenin yapılmaması halinde hizmetlerin durdurulacağını tebliğ eder. 

Peki Bursa'da var olan 17 OSB içerisinde hem nitelik hem de nicelik yönden en büyüğü olan Bursa OSB'ye diğer 16 OSB'de uygulanmayan sistem neden reva görülür?

TEPKİ YAĞDI

Bu talimat birçok firmayı çileden çıkarır ve tabiri yerindeyse OSB Müdürlüğü bombardımana tutulur. Bu tepkilerden birinde Bursa'nın önemli ihracat firmalarından biri aynen şu cümlelerle Müdürlüğe itiraz ötesi bir sitem dilekçesi yazar. Yaşın arasında kurunun yanmasını, işini yapan, yükümlülüklerini yerine getiren, vergisini kuruşu kuruşuna ödeyen firmaların bu duruma aykırı harekette bulunanlarla aynı kefeye konmasının isyanının dile geldiği dilekçe bakın neler yazıyor...

"Sizlerin görevi, bölgenizdeki sanayicilerinizin yaşamış olduğu ya da yaşayacağı sorunları devlet kurumları, idari kurumlar ve tedarikçiler karşısında hak ve hukuklarını korumak, sorunlarına çözüm üretmektir.

Sizler bu nedenle göreve talip olduğunuz ve bizden görev talep ettiniz.

"ANLAMSIZ KÜLFETİ KABUL ETMİYORUZ"

Hal böyle iken özellikle bankaların pandemi sürecinde ekonomik konjonktürün sanayicilerin lehine gelişmemesinden kaynaklanan olumsuz bakış açısı ortada iken, kredi limitleri ve faiz oranları konusundaki duruşları devletin bile dikkatini çekmişken, sanayicilerin üzerine yüklenmek istenen bu anlamsız külfeti kabul etmiyoruz.

"İTİRAZ ETMEMEK AKIL TUTULMASIDIR"

OSB olarak bölgemiz adına doğalgaz ve elektrik tedariki yaparken nakit ya da teminat mektubu olarak herhangi bir teminat vermediğiniz bilinirken, üyelerinizi muhtemel ödeme sorunlu olarak görmeniz ya da tutulan böyle bir rapora itiraz etmeyip kabul etmeniz bir akıl tutulmasıdır.

Aksi halde 'Size hizmet vermeyeceğiz' cümlenizdeki tehdidinizi bugüne kadar bütün yükümlülüklerini yerine getirmiş bir kurum olarak kendi adımıza ve bizim gibi firmalar adına umursamıyoruz.

"HİZMETİ DURDURMANIN VEBALİ İLE BAŞ BAŞA"

Tarafımızca teminat mektubu verilmeyecek olup, OSB tarafından verilen hizmeti hiç beklemeyin bugün durdurun. Bugüne kadar mali yükümlülüklerini Müdürlüğünüze karşı günü gününe eksiksiz bir şekilde yerine getirmiş olan bir firmanın, aldığı hizmeti durdurmanın vebali ile hepinizi baş başa bırakıyoruz.

Sizler bir rapordan yola çıkarak bize ek külfet çıkaracağınıza keşke zamanında o rapordaki ana fikir olan BİS Enerji gibi ödeme alışkanlığı olmayan güvensiz firmalara müsamaha göstermeseydiniz.

Keşke yıllarca bizlere ödettiğiniz BOSEN zararının önüne geçseydiniz.

Sizler o koltuklara sanayicilere hizmet etmek için talip oldunuz ve oturuyorsunuz. Tutulan her rapora uyulacak talimat gözüyle bakmak dar görüştür.

"BİAT EDİYORSANIZ O KOLTUKLARDA OTURMAYIN"

Diğer OSB'ler bu durumlar karşısında değişik teminat enstrümanları geliştirerek sanayicilere destek olurken siz bir raporla sırtımıza binilmesine müsaade edip biat ediyorsanız o koltuklarda oturmayın ve istifa edin.

Bir şeyleri ihtiyaç halinde yeniden kurgulamak gerekebilir, rant için planlar yapılabilir ama üretim dünyası için o gün bu gün değildir.

Bu görüş ve düşüncelerimizi her platformda dile getireceğimizin bilinmesini rica ederiz."

YANLIŞLARIN FATURASI DÜRÜST İŞLETMECİYE

Sonuç olarak, bir sanayicinin şikayeti üzerine teminatların güncellenmesi notunu talimat görerek, senet yerine teminat mektubu ya da nakit olarak talep edilmesine OSB'de fabrikaların itirazı oldukça sert oldu.

Geçmişte yaşanan yanlışların faturasını dürüst işletmecilere fatura etmeye kalkışmak günü gününe borcunu ödeyen ve yükümlülüklerini yerine getiren üyelerin içini yakıyor.

"BİS VE BOSEN SÜRECİNDE NERELERDEYDİNİZ?"

Ayrıca konu ile ilgili “Bundan sonraki süreçte OSB yönetiminin darboğaza girmesini önlemek” cümlesine Bursa Life'ta yapılan yorumda, "BİS ve BOSEN sürecinde nerelerdeydiniz?" cümlesini de yabana atmamak gerek.

Bu hatırlatmayı yapan Osman Gürçay, eleştirisini şöyle bitiriyor: "Bursa ve Türkiye ancak üretirse büyür! Siz üretenleri cezalandırma cüretini ya da onlar için mücadele etmemeyi kendi özel çıkarlarınız için mi seçiyorsunuz? Bunun yanında OSB’ler bu tür uygulamaları değişik enstrümanlar kullanarak aşarken nakit ve kredi limitlerinin en çok zorlandığı bu pandemi sürecinde borcunu zamanında ödeyen üyelere bu zulme neden alet oluyorsunuz? Sizlerin bir raporla dizlerinizin bağı çözülecekse maaile her göreve talip olmayın. BOSB de kulaklarınızı çınlatan yüzlerce sanayici olduğunu bilin."