Ulaş Girgin

Türkiye’de birçok genç erkek iş veya başka sebepler ile bedelli askerliği tercih ediyor. Bedelli askerlik 1 ay sürüyor. Askerlik süresi yol ve sevk durumlarına bağlı olarak birkaç gün kısalabiliyor. 4 gün yol izni olan kişi için askerlik süresi 26 gün oluyor. Yol izninin süresi kişinin askerlik yapacağı ile olan uzaklığına göre belirleniyor. Peki bedelli askerliğin başvuru aşaması nasıl gerçekleştirilir, hangi sıra ile hangi işlemler yapılmalı?

Bedelli askerlikten yararlanma şartları

Askere gidecek olan kişi ilk olarak sağlık açısından askerlik yapmaya elverişli olup askerlik çağına girmiş olmalıdır. Bedelli askerlikten yararlanabilmek için kişinin askerlik çağına girilen tarihten itibaren yoklama kaçağı olmaması gerekmektedir. Kişi, bedelli askerliğe müracaat edilen tarihten itibaren iki ay içinde bedelli askerlik ücretini peşin olarak ödemelidir.

Bedelli askerliğe nasıl başvurulur?

Bedelli askerliği tercih edecek kişinin ilk olarak tecilini bozması gerekmektedir. Kişinin E-Devlet veya kendisine en yakın Askerlik Şubesi aracılıyla askerlik başvurusunu yapması gerekir. E-devlet üzerinden Askerliğim kısmına giriş yaparak yoklama başvuru seçeneğine tıklanıp kişisel bilgiler eksiksiz olarak girilmelidir.

Bursa’da 1 Mayıs kutlamaları Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan yapılacak Bursa’da 1 Mayıs kutlamaları Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan yapılacak

1999-dogumlular-ne-zaman-muayene-olacak-2

Yoklama başvurusu işleminin tamamlanmasının ardından kişinin askerliğe elverişli olduğuna dair sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu rapor kayıtlı olunan sağlık ocağındaki aile hekiminin muayenesi ile alınmaktadır.

14350000-728xauto

Ödeme işlemi hangi bankalardan yapılabilir?

Yoklamaya esas sağlık muayenesi sorunsuz olarak tamamlanıp sistem tarafından onaylanmasının ardından E-Devlet üzerinden Askerlik Hizmet Tercihi işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bu işlemde askere gitmek istenilen ay tercihleri sıralanmaktadır. Tüm aşamalar eksiksiz şekilde tamamlandığında askerlik ücretini ödeme işlemi gerçekleştirilmelidir. Askerlik ücreti peşin olarak, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Emlak Katılım Bankası, defterdarlıklar veya malmüdürlüklerine T.C. Kimlik Numarası beyan ederek yatırılmalıdır.

askerlik

Ödeme işleminin sorunsuz şekilde hallolmasının ardından başvuru tamamlanacaktır. Bir süre sonra E-Devlet Askerliğim bölümünün durumunuz kısmında “Sınıflandırmanız bekleniyor” yazısı görünecektir. Sınıflandırmanız yapıldığında ise askerlik hizmetinin gerçekleştirileceği şehir ve gideceği dönem belirlenmiş olacaktır. Tercihe bağlı olarak bir dilekçe ile itiraz edilip askerliğe gidilecek dönem değiştirilebilir.   

Askerlik görevine başlamadan önce

Başvuru işleminin ardından e-devlet üzerindeki sevk işlemleri sekmesi ile veya askerlik şubesinden sevk tarihi ile ilgili süreç takip edilebilir. Askerlik hizmetinin başlangıcından kısa bir süre önce, sistem onay verdiğinde sevk başvurusunda bulunulmalıdır. Sevk başvurusu gerçekleştiğinde işlem tamamlanacaktır.     

Editör: Ulas Girgin