Ulaş Girgin

Son yıllarda teknoloji ile birlikte gelen yapay zeka algoritmaları ve insan-makine iş birliğinden oluşan otomasyon, iş gücü dinamiklerini derinden etkileyerek bazı sektörlerde devrim niteliğinde değişikliklere ve insan kaynaklı iş gücü gereksiniminde azalmaya yol açarken, diğer yandan da yeni fırsatlar ve yeni iş alanları da ortaya çıkarıyor. Yapay zeka ile birlikte bazı sektörlerdeki insan kaynaklı iş gücünün azalacağı ve istihdamın bu durumdan kötü etkileneceği düşünülse de eğitimde teknolojik yenileşme ve yapay zekaya uygun öğrenim ile insanlığın seviye atlayabileceği düşünülüyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Alper Gezeravcı’nın uzay yolcuğunu Bursalı çocuklarla izledi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Alper Gezeravcı’nın uzay yolcuğunu Bursalı çocuklarla izledi

yapay-zeka-muhendis-1024x576

Teknolojiyle uyumlu insan

Teknolojiye uyum sağlama yeteneği, modern dünyaya ayak uydurmak adına geleceğin iş gücü için vazgeçilmez bir beceri hatta zorunluluk haline geliyor. Otomasyonda makinenin seri üretim kısmında daha etkin rol oynuyor oluşu, insana yönetme, strateji ve yaratıcılık görevlerine odaklanma şansı verip bu görevlerde çalışacak insan sayısında artışı zorunlu hale getiriyor. Aslında yapay zekaya bağlı makine üretimi ile tekrarlayıcı görevleri gerçekleştiren insan gücüne ihtiyaç azalırken bu görevleri yapacak olan makineleri yönetecek olan stratejik ve yaratıcı insana ihtiyaç artıyor.

Eğitimde yeni model gereksinimi

Bu durum beraberinde geleceğin dünyasında insan istihdamı adına eğitim modellerinin yapay zekaya uyumlu olarak belirlenmesi ve öğrenimin buna odaklı olarak gerçekleşmesini gerekli hale getiriyor. Yapay zeka destekli eğitim modelleri, kişilerin düşünme becerilerini alacakları eğitim ile yapay zeka modellerinin çalışma prensiplerini kavramış şekilde geliştirmelerini sağlayarak, oluşacak yeni iş kollarındaki insan ihtiyacına uygun yeni nesiller yetiştirmek adına yararlı olacak gibi görünüyor. Yani gelecekte yapay zeka robotlarının insanlığın işlerini elinden almaması adına bu teknolojiye uygun eğitim ile yeni iş kollarında çalışacak insan neslinin yetiştirilmesi gerekiyor.

Editör: Ulas Girgin