Düşünüyorum ve inanıyorum ki,7 Haziran 2015’den bu yana uluslararası ilişkiler ve kararlarda, hükümetin değil; devletin refleksleri rol oynamaktadır. Bu inanışın ışığı altında:

Rus uçağının düşürülmesi olayı,

Dünya politikası demokratik olmayan ülkelerin liderlerinin hesaplana bilinen tepkileri üzerine kurulur. Putin’in Türk sınırını ihlâli ısrarla devam ettireceği hesaplanmış, beklenen hatayı yapmasıyla da Ukrayna’nın doğusu ve Kırım’da yaptığı operasyonun rövanşı başlamıştır.

Türk pilotunun parmağı tetikteydi; ama kararı o vermedi.

O tetik, aynı zamanda, Kayseri hava üssündeki Türk Generali  ve NATO  Karargâhı ile Pentagon’daki  nöbetçi hava generallerinin  parmaklarına da bağlıydı.

Bu olayın ardından peş peşe ve zaman geçirilmeksizin NATO Karargâhı ile Pentagon’dan  yapılan ve  Türkiye’nin ilân ettiği  angajman kurallarının ihlâlini teyit eden açıklamalar ile o günden bugüne  NATO ve NATO’ya bağlı ülkelerin  askerî yetkilileriyle savunma bakanlarının  Ankara’ya  yaptıkları ziyaretler;  Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşması ihtimalinin kuvvetlenmesi; İsrail’le e eski günlere  dönülmeye pek az kalması; Rusya, Irak ve İran’ın Esad severliğinin, Kıbrıs, İsrail ve Türkiye’nin iştirakiyle Esad  karşıtlığı ile dengelenmesi, Orta-Doğu’nun yeniden tanziminde  Türkiye’nin oyun dışı kalmadığını göstermektedir.

Efendim, Rus uçağını düşürdüğümüz için, artık uçakları kuzey Suriye’ye uçamıyormuş, peki o uçak düştükten sonra, herhangi bir Rus uçağının Türk sınırını ihlâlini gören veya duyan var mı?

Putin severlere kötü haberlerim var..

-1/a ) Siz bakmayın Medved’in, “  Petrol fiyatlarının bu kadar düşmesi  düşünülemezdi” demesine, Rusya’nın en büyük Bankası Syber Bank,  ta 2009 ‘da , Dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz ihracatçılarından birisi olan Gazprom’a  yazdığı bir yazı ile, gelecek 5 yıl içinde  petrol fiyatlarının 50 doların altına düşeceğini  bildirmişti..( Ertuğrul Mat-Demokratlar  Kulübü konuşmaları 2009; Vakıf Sohbetleri 2013 (Vakıf Sohbetleri  adıyla neşredilen kitap- 2014)

-1/b ) Karadeniz balıkçılarının hamsi bolluğu olduğu zaman  arzı azaltıp , fiyatı sabit tutmak için hamsileri denize döktükleri bir dünyada, petrol  fiyatı düşerken, Opec’i idare edenlerin,  daha düne kadar istihracı(petrol çıkarmayı/ üretimi) arttırmaya devam ettikleri için, geri zekâlı   mı olduklarını sanıyorsunuz?

Petrol fiyatları bu seviyede kaldığı için, Rus ekonomisinin çöktüğünü görmüyor musunuz..

Şimdi harpler ilân edilmiyor ve bu harplerde atom bombası atılmıyor.

-1/c) Altı ay evvel, tanınmış ekonomistler, petrol fiyatlarının bu düşüşle devam etmesi  halinde, Rus hazinesinin  2016 yılının haziran ayından itibaren temerrüde düşeceğini  yazmışlardı. Şimdi  ambargodan kurtulmuş bir İran’ın piyasaya günlük  en az 500.000 varil ek petrol arz etmeye başladığını düşünürseniz,  buna bir de  Rusya’nın  Suriye’de yaptığı  askeri müdahalenin  maliyetini eklerseniz Rus  ekonomisinin  yakın geleceğini  ve batının Ukrayna rövanşının neticesini görürsünüz..

Daha kötüsü, Rus hazinesi birkaç aya kadar, borçlarını ödeyemeyecek duruma düşecek.

Türkiye’deki geri zekâlı Putin severler de üzülecek de üzülecek.