Ulaş Girgin

Özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilen yüzme sporu kasları besliyor, vücudu şekillendirip dayanıklı hale getiriyor, kalp, damar sağlığına iyi geliyor. Uzmanlara göre bu spor fiziksel iyileşme yanında ruhsal iyileşme de sağlıyor.

Stres ile başa çıkmayı öğretiyor

Yüzme her sporda olduğu gibi stresi azaltan etkiye sahip. Fakat bunun başka bir sebebi de olabilir. Psikologlar sarılmanın vücutta oksitosin salgısını artırdığını ve bunun kişileri daha iyi hissettirdiğini söylüyor. Suya girildiği zaman da su moleküllerinin vücudu tamamen çevreliyor oluşu bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da birçok insanın sarılma hissine benzer bir çevreleme hissetmesi ile oksitosin seviyesini artırıyor olabilir. Ayrıca yüzme aktivitesi soğuk su içinde zaman geçirme nedeniyle stresi yönetme ve onunla başa çıkma konularında da fayda sağlayacaktır.

Yeşim, cinsiyet eşitliği alanında en yüksek seviyede Yeşim, cinsiyet eşitliği alanında en yüksek seviyede

Öz saygıyı artırıyor

Ayrıca farklı bir açıdan yüzme, tüm vücudu çalıştıran bir spor dalı olarak vücuttaki fazla yağlardan kurtulma ve kas güçlenmesi sağlıyor. Dolayısıyla yüzme sporunun istikrarlı şekilde yapılması sonucu vücudundan memnun olan kişinin öz saygısı ve öz güveni yükseliyor.

Öğrenmenin verimi ve görev bilinci 

Yüzme, kalp ve damar sağlığını geliştirdiğinden, oksijen taşıyan kanın daha etkili şekilde pompalanmasını sağlıyor. Kan ne kadar çok pompalanırsa beyin o kadar fazla oksijen alıyor. Beyne uygun şekilde daha fazla oksijen gitmesi de motivasyon, ezberleme ve öğrenmenin verimini artırıyor. Yüzmenin söylenmeden geçilmemesi gereken bir diğer ruhsal etkisi ise birçok spor aktivitesinde olduğu gibi zorlukların üstesinden gelme, irade ve disiplin noktaları ile hayatın diğer alanlarında işe yarayacak görev ve başarma bilincini edinmeyi sağlıyor oluşu.      

Editör: Ulas Girgin