Yıldırım, Osmanlı’ya başkentlik yapması ve muhafazakar yapısıyla Bursa’nın göz bebeği.

Bursa’nın en büyük ikinci ilçesi Yıldırım, ismini Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’tan almıştır. Osmanlı Devleti zamanında başkent olarak kullanılan Yıldırım ilçesinde Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Ayrıca kış turizminin gözdesi olan Uludağ’a teleferik seferleri Yıldırım ilçesinden yapılmaktadır. Emirsultan Külliyesi, Yeşil Külliyesi, Balabanbey Kalesi, Hünkar Köşkü, Çobanbey Türbesi, Yıldırım Külliyesi, Cumalıkızık Köyü ve camisi gezilmesi gereken önemli tarihi yerlerden bazılarıdır.

Son zamanlarda en fazla göç alan ilçelerimizden bir tanesidir Yıldırım. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinden yoğun göç almaktadır. Bu nedenle de kozmopolit bir yapıya sahiptir. Muhafazakar yapısıyla da öne çıkmaktadır. Bu nedenledir ki siyasi partiler seçimlerde gösterecekleri adayları tespit ederken bu yapıya dikkat etmek zorundadırlar. Yanlış aday belirleme kendi açılarından hüsrana da dönüşebilir.

AK Parti’nin Yıldırım’da son seçimlerde bir üstünlüğü söz konusu. Ancak sürekli ve yoğun göç karşısında diğer seçim bölgelerinde de olduğu gibi artık Yıldırım’da her şey garanti değildir. Kimi aday gösterirsen kazanır kuralı artık zor gözüküyor. Lidere ve partiye verilen oylar elbette göz ardı edilemez. Ancak artık seçmen profili değişmektedir ve seçmen eskisi gibi çantada keklik değildir.

Yıldırım Belediye başkan aday adaylığı başvurusu yapan isimlere gelince, öne çıkan bazı isimler Ahmet Necati Demir, Ekrem Albayrak, Mahmut Turunç, Cüneyt Karlık, Mehmet Taner Eke, Mücahit Alkan, Süleyman Şahin, Kadri Söylemez, Murat Güçyılmaz… Tabii bir de Yıldırım eski ilçe başkanlarından ve kurucu il yönetim kurulu üyelerinden Necmi Akosman ismi de kulislerde fazlasıyla yer alıyor. Tüm bu isimlerin ve adaylık yarışmasından başka bir faktör daha var Yıldırım’da.

İsmail Hakkı Edebali…

Göreve geldiği günden bu yana özellikle kentsel dönüşümde büyük mesafeler kat etmiş, vatandaşlarla istişare etmek suretiyle, işbirliği yaparak, herkesin hakkını gözeterek, gönül rızası alarak sorun yaşamamış, belediye giderlerinde tasarruf anlayışı ile önemli bir azalma kaydetmiş, Sular Vadisi projesiyle dikkat çekmiş, belediyeye ilk girişte bulunan beyaz masada oturarak vatandaşların dilek, şikayet ve önerilerini bizzat dinleyerek çözüme kavuşturmuş, şahsını ön plana çıkarmadan ekip çalışmasına önem vermiş, inşaat yüksek mühendisi olmasının ve teknik alt yapısının çok güçlü olmasıyla birlikte Yıldırım ilçesinin sosyal belediyecilikle tanışmasına vesile olan, sivil toplum örgütleriyle iç içe olmuş mütevazı ve çalışkan bir başkana sahip Yıldırım.

İşte bu sebeplerden ötürü İsmail Hakkı Edebali’nin tekrar aday gösterilerek görevine devam edeceğine kesin gözüyle bakılmaktadır.

Yıldırım Belediye başkanı olarak açıklandığında Yıldırım’dan ve Bursa’dan gelen ilk tepkiler hep olumlu olmuştur. Genellikle Belediye başkan adayları açıklandığında gerek rakipleri, gerekse muhalifleri tarafından bu göreve layık olmadığı ve başarılı olamayacağı ilan edilir. Ancak Edebali için hep olumlu görüş bildirilmiştir. Son 24 saatte her şey değişir kuralına göre eğer bir değişiklik olmazsa Edebali ile Yıldırım’da devam kararı çıktığında yine olumlu görüşler bildirileceği konuşulmaktadır.

Yapmış olduğumuz tüm bu açıklamalar ışığında, Osmanlı’ya başkentlik yapmış ve Bursa’nın en büyük ikinci ilçesi olan Yıldırım’ı kazanan, gövde gösterisi yapar…