Yaz ayları gelince artan hava sıcaklıklarıyla birlikte hemen hemen herkeste yeni bir başlangıç yapma isteği de uyanır. Sağlıklı bir vücuda kavuşmak için spor yapmak yeni bir başlangıç için ilk başvurulan yöntemlerin başında gelir ancak sporun hangi koşullarda ve nasıl yapılacağı da sağlık için önemli bir kriterdir. Aksi takdirde istenmeyen sakatlıklar yaşanabilir.

SAAT SEÇİMİ ÖNEMLİ

Yazın dış mekânlarda yapılacak sporlar için özellikle sabah veya akşam saatlerinde sıcaklığın artmadığı ya da güneş ışınlarının çok etkili olmadığı zamanlar tercih edilmeli. Eğer sıcak saatlerde dış mekânlar tercih edilecekse sıvı-tuz kaybının normale göre çok daha fazla olacağından sıvı alımının arttırılması ya da dengeli su-tuz içeriği olan özel sporcu içecekleri tüketilmelidir.

KAPALI YERLERİ TERCİH EDİN

Günün büyük kısmında sıcaklık yüksek olacağından olası yan etkileri minimuma indirgeme için kapalı spor merkezleri ya da yüzmek yaz sıcağından az etkilenmenizi sağlayacaktır.

TUTULMALARA KARŞI AKTİVİTE

Yaz dönemlerinde zaten bilgisayar karşısında yanlış pozisyonda durmaya bağlı olan tutulma ve ağrılara klimalarında etkisinin eklenmesi üzerine bu türlü şikâyetlere çok sık rastlıyoruz. Sırt tutulması yaşamayan bir masa başı çalışanı neredeyse yoktur ta ki düzenli spora başlayana kadar.

ANTRENÖR GÖZETİMİNDE PİLATES

Eğer kişi bu imkâna sahip değilse spor salonlarındaki sırt kaslarını çalıştırıcı egzersizler veya pilates yapabilir. Ancak bu egzersizlerin mutlaka antrenörler gözetiminde yapılması gerekmektedir. Tutulmalarda sırt kaslarını koordineli olarak kuvvetlendirme ve germek gerekmekte olduğundan yüzmek ve pilates bu iki hedefe aynı anda ulaştığından önermekteyiz.

ÖNCE YÜRÜYÜN SONRA KOŞUN

Bu tarz rahatsızlıklarla karşılaşmamak için kilonuz eğer fazla ise koşmak gibi ağır egzersizlere geçmeden önce yürüyüşler, yüzme, aletli jimnastikler ile kilonun bir miktar kontrol altına alınması ve kas kitlesi arttırıldıktan sonra kas-iskelet sistemini zorlayıcı sporlara başlanmalıdır.

Sağlıkla kalın…