“Gündem belediye meclis üyeliği” yazımız oldukça ilgi görmüş olacak ki çok fazla sayıda geri dönüş aldım.

Büyükşehir yasası ile Bütünşehir’e dönüşen illerimizin yetkileri de artmış ve genişlemiştir. Artık Büyükşehirler sadece merkez ilçeleri değil merkez ilçelerle birlikte tüm şehri yönetmeye ve hizmet götürmeye başlamışlardır. Tıpkı illerin milletvekillerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdiği gibi, ilçeler de hem kendilerini yönetecek meclis üyelerini seçerler hem de Büyükşehir meclislerine kendi temsilcilerini Belediye meclis üyesi olarak gönderirler.

İşte bu nedenledir ki eskiden çok rağbet görmeyen meclis üyeliğine talepler artmıştır. Genelde milletvekili olmak için verilen mücadele artık yerelde belediye meclis üyeliği için verilmektedir.

Belediye meclis üyesi olabilmek için başvuru ücreti de dahil olmak üzere tanıtım, reklam, medya harcamaları ciddi bir bütçe ayrılmasına neden oluyor.

Belediye meclisleri yerel parlamentodur. Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye’yi yönetirken, belediye meclisi de şehirleri ve ilçeleri yönetmektedir.

Belediye meclis üyeliği artık daha çok ilgi görmektedir.

Özellikle komisyonlar çok önemlidir. Bir ilçenin imar komisyonu ilçenin kalkınmasında, planlanmasında, imara açılacak arazilerin belirlenmesinde önemli yer tutar. İmar komisyonu üyeleri de yeni imara açılacak arazilerin belirlenmesinde, miktarında ve zamanı konusunda önemli rol oynar.

İmara açılacak araziler her zaman tartışma konusu olmuştur.

Sebebi ise imar komisyonu üyelerinin ve tanıdıklarının yeni imara açılacak arazilerden önceden haberlerinin olması nedeniyle arazi satın almaları ve yüksek kazanç elde etmelerinden kaynaklanmaktadır.

Metrekaresi 100 TL olan bir arazinin fiyatı, imara açıldıktan sonra 1.000 TL ve daha yukarısı olabiliyor. İşte bu nedenle o arazinin imara açılacağından haberiniz varsa siz de gidip araziyi satın alıyorsunuz ve inanılmaz rakamlarda kâr ediyorsunuz.

Belediye meclis üyeliği ve özellikle imar komisyonu üyeliği çok önemlidir. Herkes belediye meclis üyesi olmak ister ama her belediye meclis üyesi de imar komisyonu üyesi olmak ister.

Türkiye genelinden örnek verecek olursak milletvekili seçilenler de var hem milletvekili seçilip hem de güçlü komisyonlarda görev alanlar var. Belediyelerde de durum aynıdır. Meclis üyesi seçilenler de var hem belediye meclis üyesi seçilip hem de güçlü komisyonlara seçilenler var.

Türkiye’de milletvekili neyse, illerde ve ilçelerde belediye meclis üyesi odur.

Çünkü bir ilin ve ilçenin geleceğini, kalkınmasını, sınırlarını, yatırımlarını imar komisyonu üyeleri belirler.

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı belediye başkan adaylarının belirlenmesi ve açıklanmasından sonra en önemli konu öncelikle belediye meclis üyelerinin belirlenmesi, sonrasında ise komisyonlara seçilecek isimlerin belirlenmesidir.

Zaten yetki sahipleri belediye meclis üyeleri listelerini hazırlarken, ilçelerden Büyükşehir’e gidecek isimleri de belirler, komisyonlara seçilecek isimleri de belirlemiş olurlar.

İlk belediye meclis toplantısında da hazır listeler uygulamaya konulur ve tüm görevler dağıtılarak ilçeleri ve ili yönetecek komisyonlarda kurulmuş olur.

Sizler de belediye meclis üyesi olmaya karar verdiyseniz hangi komisyonda görev almak istediğinizi ve komisyon başkanlığı isteyip istemediğinizi baştan belirtin.

Yoksa sürprizlerle karşılaşırsınız.

Meclis üyesi mi olmak istiyorsunuz? Meclis üyesi olup aynı zamanda komisyonlarda görev almak mı istiyorsunuz? Seçildiğiniz komisyona başkanlık mı yapmak istiyorsunuz? Siz önce ne yapmak ve ne olmak istiyorsunuz, kararınızı verin. Sonra da yetki sahiplerinin vereceği kararı bekleyin.

Tabii ki en son karar her zaman olduğu gibi yetki sahiplerinindir.

Yine de fazla zorlamayın ve üzülmeyin.

Sonuçta sizin gibi meclis üyesi olamayanlar da var.

Siz meclis üyesi olduğunuza şükredin.