Orhangazi'de bir kaportacı, çıraklıktan yetişmiş liseyi yarıda bırakmış, mecburen 'zanaat' öğrensin diye bir usta yanına gönderilmiş.

Şimdi aylık geliri net 35-40 bin lira civarında... Yanında çalışanlar ise biri Bursa'dan biri Yalova'dan gelen ustalar...

Çırak yok mu diyecek olursanız yok.

İşte çıraklar yetişip kalfa usta zincirine girmeyince ne oluyor şimdi onu anlatalım.

Orhangazili Fuat Usta dededen amcadan bu işi öğrendi ama öğretecek çırak bulamayınca Bursa'dan günlüğü 350 TL'ye ustayı her gün Orhangazi'ye getiriyor. yemeğe, sigarası, yolu, benzini bu rakam 450'yi buluyor.

Aynı şekilde Yalova'dan gelen ustayı da sayarsanız 900 TL sadece iki ustaya yevmiye veriyor. Kaporta işleri bazen sarkıp mal sahibi sıkıştırınca mesaiyi de düşünün.

İşin kötüsü günlük maliyeti 550 liraya gelen usta üç hafta sonra 'beni kurtarmıyor' diyor ve iş bırakıyor.

Şimdi bizim Fuat Usta ne yapsın.

Eğitim öğretime karşı değiliz ama herkes lise okuyacak diye bir şart yok.

Bazı mesleklerde devlet öncü olsun bizim yanımıza öğrenci diye göndersin, biz de hem meslek öğretelim istihdama katkı olsun hem de çocuklarımız hayata bana göre en kısa yoldan hazırlansın.

Asgari ücretin 4 bin lira bile olmadığı ülkede ben günlük 350 TL'ye çalıştıracak adam bulamıyorum diyen Fuat Usta'ya kulak vermek gerek.

Fuat Usta'nın zeytinliği de var. Bir kaç dönem, kahvede boş boş oturan aylaklara 180 TL yevmiye teklif ediyor, sigara, yemek, yol benden diyor.

Yine burun kıvırmalı yanıt alıyor.

180 yerine 250 desen yine yanıt olumsuz.

Dertleri para değil yani aylakların

İki bardak çaya ağız eğenler, 180 lirayı beğenip zeytin toplamaya gitmiyor.

Şimdi söylemek istemiyorum ama ondan sonra Iraklı, Suriyeli niye istihdam ediyoruz diye barım barım bağırıyoruz.

Yani bu işte bir dengesizlik var.

Bazen devlet büyüklerimiz, işsizlik sorunu değil iş beğenmeme sorunu var dediğinde haksız değiller.

Bunu bizi yaşayarak anlatıyor Fuat Usta.

"Şimdi ben işleri yetiştirmek için Suriyeli, Afgan, Iraklı çalıştırınca kimse bana kızmasın,  ben milliyetçiliğimin ve insanlığımın gereğini yaptım, sonuca ulaşamadım" diyerek yetkililere sesleniyor. Çıraklık meselinde esnafla işbirliğine gidilmezse atölyelerde yabancı uyruk çalışan sayısı patlayacaktır.

Bu böyle biline.