Ulaş Girgin

Denizlerin bir yaşam alanı olarak en değerli katmanı kıyıdan 50 metre derinliğe kadar olan kısım. Bu derinlik aralığına güneş ışınları ulaşabilmekte ve su altı bitkileri bu sayede fotosentez yapabilmekte. Bu derinlik skalasındaki biyolojik çeşitlilik ve oksijen üretme kapasitesi bir hayli fazla. Dolayısıyla ekolojik bakımdan birçok balık ve deniz canlısı türü için hayati önem taşıyan sığ sular çok iyi korunmalıdır.

balikcilik

Türkiye denizlerinde 24 metre derinlikten daha sığ sularda gırgır ağları ile avcılık yapılması yasaktır. Bu yasak bazı balıkçılar tarafından zaman zaman ihlal edilmekte bunun sonuncunda da deniz ekosistemi uzun vadede ciddi zarar görmektedir.

blıkk

Denizlerin sürdürülebilirliği ve balık stoklarının sağlığı adına bu yasağın önüne geçilmemeli, toplumsal bir bilinç oluşturularak sığ sulardaki yaşam alanı korunmalıdır. Balıkçılık ile uğraşan kişiler Türkiye denizlerindeki tükenme tehdidi konusunda uyarılmalı, bugünün ihtiyaçları karşılanırken geleceğin kaynaklarının da hesaba katıldığı sürdürülebilir balıkçılığa geçiş yapılmalıdır.  

Kış uykusundan uyanan ayı köye indi Kış uykusundan uyanan ayı köye indi

Editör: Ulas Girgin