Durağan ve hareketsiz bir hayat tarzının neden olduğu sağlık sorunlarına karşı önlemler almak adına spor yapmak gerekir. Ancak egzersiz yaparken de kimi sakatlıkları yaşamamak için seçilen spor dalının yaşınıza ve kas gücünüze uygun olması önemlidir.

Üzerinde fitness ve aktivite gerçekleştirilen zeminin bozuk ve engebeli olması, aşırı soğuk veya sıcak havalar, ayakkabı seçiminin yanlış yapılması gibi nedenlerden dolayı egzersiz sırasında bazı sakatlıklar gerçekleşebiliyor.

Tüm bu dış etkenlerin yanında, yapılacak olan aktiviteye fiziksel olarak hazırlıksız ve eksik olmak, ısınma evresini es geçip hızla kaslara aşırı yüklenmek, yorgunluk gibi kişisel sebepler de birtakım yaralanma risklerini arttırmakta.

Bu sakatlıkların sıklığı ve ağırlığı yapılan sporun branşına göre değişmekle birlikte genellikle ayak bileği, diz-kasık bölgeleri ve uylukta zedelenmeler görülmekte. İşin içine halter, basketbol ya da voleybol gibi kol gücünün de kullanıldığı spor dalları girince sakatlıklar omuz ve dirseğe kadar uzanabiliyor.

Bu tarz yaralanmalarda, eğer vaziyet çok ağır değilse ve cerrahi müdahaleler gerektirmiyorsa uygulanan ilk işlem çoğunlukla soğuk tedavisidir. Bu tedavinin ilk amacı kanama ve yangıları kontrol altında tutmaktır.

Sakatlanmayı takiben 48-72 saat arasında da tedaviye devam edildiği durumlar sık sık gözlenmektedir. Diğer durumlarda ise uzun sürelere yayılan tedaviler ve kalıcı yaralanmalar gerçekleşebiliyor.

İşte bunun gibi büyük ya da küçük -hiç fark etmez- tüm sakatlıklara karşı tedbirli olabilmeniz için size 8 tavsiye…

1-Tüm fiziksel aktiviteler düzgün bir zemin üzerinde yapılmalı. Ayrıca ilgilendiğiniz sporun türüne göre kaliteli malzemelerden üretilmiş bir ayakkabı seçmeniz kendi iç zemininizin de konforlu olmasını sağlar. Hatta birden fazla ayakkabı çifti bulundurup bunları dönüşümlü giymenizin de faydası olacaktır.

2-Spor yaparken iklim koşullarının elverişli olmasına dikkat edilmeli. Daha önceleri, yaz aylarında yapılan futbol maçları esnasında yüksek sıcaklıktan dolayı kalp krizi geçirerek ölen sporcular oldu.

3-Spora başlamadan önce fiziksel yeterliliklerinizin optimal koşullarda olup olmadığını belirlemeli, sağlık kontrollerinizi eksiksiz tamamlamalısınız.

4-Hangi sporu yaparsanız yapın, her seferinde önce ısınmalısınız. Belirleyeceğiniz sürelerde jumping jack gibi basit kardiyo egzersizleri bu işinizi görecektir.

5-Egzersiz sonrasında esneme ve germe hareketlerini kesinlikle ihmal etmeyin. Böylece aktivite sonrasında sağlıklı bir şekilde soğur, kaslarınızı uzatarak dokularınızın esnekliğini arttırırsınız. Yüksek esneklik, düşük sakatlık riski demektir.

6-Spor sırasında elektrolit kaybedersiniz. Bunun için öncelikle su,  sonrasında ise mineral bakımından zengin olan maden suyu veya sporcu içeceklerini bol bol tüketmelisiniz.

7-Doğru beslenin. Kaslarınızın zayıf kalmaması için vücudunuza yeterli miktarda kalori almanız gerekmekte. Bu kaloriler spor yaparken sizin enerji kaynağınız olacaktır. Ayrıca herhangi bir sakatlanma sonrası, eğer doğru oranda yemek yememişseniz doku onarımınız da çok yavaş gerçekleşecektir. Aynı şekilde yorgun olduğunuz zamanlarda dinlenmesini öğrenmelisiniz. Düşük enerjiyle yapılan egzersizler size yaralanma olarak geri dönebilir.

8-Sonuncusu ve en önemlilerinden biri ise sakatken asla ama asla sporun yanından bile geçmeyin. Hali hazırda var olan kötü durumunuzu hiç fark etmeden daha kötüye götürmeniz an meselesi olacaktır.