ASLI YEŞİLYURT

Sosyal medyada paylaşılan bir köpeğin tırnağı kesilirken göstermiş olduğu tepki, kısa sürede viral oldu. Sevimli köpeğin tırnağı kesilirken bayılma numarası yapması izleyenleri güldürdü. Bu video akıllara ‘köpeklerin tırnağı nasıl kesilir’ sorusunu getirdi. Köpeklerin tırnaklarının nasıl kesilmesi gerektiği haberimizde…

Normalde sürekli sokakta yaşayan köpeklerin tırnakları kendiliğinden törpülenir. Ancak evde bakılan köpeklerde bu durum söz konusu değildir. Sürekli dışarı çıkmayan köpeklerde tırnak bakımı çok daha önemlidir. Düzenli olarak tırnak bakımı yapılmayan köpeklerde yürümede zorlanma, sağa sola zarar verme gibi durumlar görülebilir. Ayrıca tırnaklar aşırı uzadığında mantar ve enfeksiyon da görülme ihtimali vardır.

Köpeklerin iki tabakadan oluşan tırnaklarının üst tabakası cansız, alt tabakası ise canlıdır.

beautiful-girl-with-dog

Üst tabakada keratin doku bulunur. Alttaki canlı tabakada ise sinirler ve damarlar vardır. Tırnak kesimi sırasında bu canlı tabakaya dikkat edilmelidir.

Köpeklerin tırnakları beyaz veya siyah renkte olabilir. Siyah olanları kesmek beyaz renklilere göre daha zordur.

side-view-person-holding-dog-s-paw

Kedilerde olduğu gibi köpeklerde de tırnak keserken alttaki canlı tabakaya dikkat edilmesi en önemli şeydir. Siyah tırnaklı köpeklerde alttaki damarlı kısmı görmek daha zor olacağı için daha da dikkat olunmalıdır. Bu nedenle tırnak kesimine küçük parçalar halinde başlanması tavsiye edilir. Küçük adımlarla ilerlendiğinde alttaki canlı kısmı görmek daha kolaylaşacaktır.

Öncelikle patiye kesebileceğiniz bir şekilde konumlanın. Tırnağı tırnak makasına yerleştirdikten sonra küçük parçalar halinde kesmeye başlayın.

Tırnak kesiminde mutlaka iyi ışık alan bir yerde durun.

veterinarian-taking-care-pet-dog

Su samurlarının balık keyfi Su samurlarının balık keyfi

Eğer köpeğiniz kesim sırasında heyecanlı veya aşırı hareketli ise mutlaka birinden yardım alın. Ayrıca her tırnak kesiminde ona ödül maması vermek de köpeğinizin sakin ve sabırlı durmasını sağlayabilirsiniz.

cute-pet-collage-isolated

Beyaz tırnaklarda yandan bakıldığında pembe bir gölge halinde canlı doku görülebilir. Ancak siyah tırnaklarda ise bu durum daha zordur. Siyah tırnaklarda tırnağa karşıdan bakarken küçük bir siyah nokta gördüğünüz an kesme işlemini sonlandırmanız gerekir.

human-s-hand-dog-s-paw-handshake

Bunların hepsine rağmen yine de köpeğinizin tırnağını kesmekte tedirginlik yaşıyorsanız, sizi yönlendirecek bir uzmanın yanında deneme yapabilirsiniz.

dog-legs-stepping-confetti

Editör: Aslı Yeşilyurt