Ulaş Girgin

Günlük hayatta kullandığımız Instagram, Facebook, Twitter ve benzeri sosyal medya platformları, haber alma, yeni bilgiler edinme, idol ve ünlü kişilerin veya kişisel hobilerin takibi gibi birçok avantaja olsa da diğer yandan hile ve dolandırıcılık için birer yuva haline geldi. Peki sosyal medya platformları ne gibi dolandırıcılıklara davetiye çıkarıyor ve bu dolandırıcılıklardan nasıl kaçınılır?

Üniversite öğrencilerinden çadırlı Filistin eylemi Üniversite öğrencilerinden çadırlı Filistin eylemi

İş ve yatırım dolandırıcılığı

Bu dolandırıcılık yöntemine başvuran kişiler sosyal medya platformları üzerinden size iş veya para kazanmanız adına yatırım fırsatları vaat eder. Fakat bu teklifler birikiminizi, kişisel bilgilerinizi veya banka hesap bilgilerinizi almak için yapılan hilelerdir. Özellikle yabancı ve şüpheli hesap veya kişilerden gelen mesajlara karşı dikkatli olunmalıdır. Bu tarz dolandırıcılıklar genellikle dostça mesaj ile başlar. İyiliğin geleceği kişiler mantık terazisinden geçirilmelidir.

61b34c967152d82d4020066b

Sahte ödül, çekiliş, piyango

Dolandırıcılığı yapan kişiler size bir ödül kazandığınızı söyler, fakat kazandığınız ödülü almak için sizden bir ücret ödemenizi veya banka hesap bilgilerinizi talep eder. Çekilişlere katılmak adına koşul olarak bir harcama limiti belirlense veya ücret talep edilse de hiçbir ödül veya çekilişin kazananından çekilişin ardından ücret talep edilmez. Bu nedenle şans yoluyla vaat edilmiş ödüllerden istenilen ücretler konusunda temkinli davranılmalıdır.

Romantik dolandırıcılıklar

Sosyal medya platformlarında uzun süreler sizle konuşup duygusal ilişki kuran kişilerin de niyetleri sizi dolandırmak olabilir. Görmediğiniz, tanımadığınız veya güvendiğiniz bir yakınınız aracılığı ile tanışmadığınız kişilerin taleplerine karşı da temkinli olmalısınız.

Abonelik tuzakları

Sizi ücretsiz deneme sürümü teklifleri ile haberiniz olmadan ücretli aboneliğe geçirebilirler. Ücretsiz deneme sürümü kullanacağınız herhangi her program için kullanım koşullarını dikkatle okumalı, anlamadığınız, karmaşa içeren metinleri onaylamamalı, kart bilgilerinizi bu şirketler ile paylaşmamalısınız.  

kapak-4-1

Kimlik avı dolandırıcılıkları

Bu dolandırıcılık yönteminde sosyal medya hesabınız üzerinden sizden sahte bir giriş bağlantısına tıklamanızı isteyip parolanızı veya hesap bilgilerinizi çalabilirler. Giriş bağlantısı için e posta veya metin mesajları kullanılmaktadır. Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları dikkate almamalı, tanıdığınız kişilerden gelen ve mantıksız bulduğunuz giriş bağlantılarına tıklamamalı, mantıklı bulsanız bile tıklamadan önce tanıdığınız ile telefon veya yüz yüze iletişim kurup güvenilirliği konusunda teyit almalısınız. Bu mesajlar tanıdıklarınızın çalınmış hesapları aracılığı ile kötü niyetli kişiler tarafından gönderiliyor olabilir.

Çok faktörlü koruma

Dolandırıcılık yöntemleri karşısında alacağınız anlık önlemler dışında herhangi bir olay yaşamadan önce bilgisayarınızı ve cihazlarınızı korumak amacıyla çok faktörlü kimlik doğrulama gibi güvenlik sistemlerini kullanmanız da hesaplarınızı korumanız adına güçlü bir önlem olacaktır.

Editör: Ulas Girgin