Seçim yaklaştıkça aday adaylıkları ve dolayısıyla kulislerde hareketlendi.

Ancak tecrübeleri fazla olan siyasetçilerimiz çok iyi bilirler ki eskiye göre bu seçim döneminde heyecan yok. Aday adayları fazla değil. Genelde  aday adayları (istisnalar hariç) şansını denemek isteyenler, isim yapmak isteyenler, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yerlerini garantiye almak isteyenler ve Belediye başkan aday adayı olup Meclis üyeliğini garantiye almak isteyenlerden oluşuyor.

Maalesef gerçek anlamda liyakatlı ve donanımlı siyasetçiler nedense öne çıkmıyor. Öne çıkmama sebeplerinde de haklılık payları yok değil. Siyasette söz verilmeyeceğini, yer garantisi olmadığını bildikleri için isimlerinin yıpranmaması adına ve 'nasıl olsa beni aday yapmazlar' düşüncesiyle  geri planda kalıp gelişmeleri takip etmekle kalıyorlar.

Bu da seçim heyecanını ortadan kaldırıyor. Aday adayları müracaatları sizleri yanıltmasın. Gerçek anlamda Başkan sıfatını taşıyacak çok az kişi müracaat etmiş durumda.

Zaten aday adayı müracaatlarının sayısının ve Başkan sıfatı taşıyacakların sayısının az olması nedeniylede özellikle Ak Parti’de müracaatlar 16 Kasım Cuma gününe kadar uzatılmıştır.

YIL 1983…

Anavatan Partisi Kenan Evren’e rağmen partisini kurmuş ve ilk genel seçimlere giriyor. Hiç kimse şans tanımıyor. Özal ve partisine milletvekili listelerine yazılacak isimleri bulmakta zorlanıyor yetkililer. Hiç adı sanı duyulmamış, daha önce siyaset yapmamış, kendisinin bile seçileceğine inanmadığı kişiler seçim sonucunda kendisini Mecliste bulmuş ve milletvekili seçilmişlerdir.

Yıl 2018…

Yukarıda belirttiğimiz gibi bu seçim döneminde de söz ve garanti alamayanlar isimlerinin yıpranmaması ve nasıl olsa aday gösterilmem düşüncesiyle aday adayı olmamaktadırlar. Bu da seçim heyecanını düşürmekle birlikte liyakatsız ve kaliteli isimlerden yoksun aday adayı enflasyonu karşı karşıya kalmamıza neden olmaktadır.

1983 ve 2018 benzerlik göstermektedir. Mevcut Belediye başkanlarının başarısız yönetimleri tıpkı 1983 yılında olduğu gibi partilerin aday bulmakta zorluk çekmelerine hem de adı sanı duyulmamış kişilerin belediye başkanı ve meclis üyeliklerine yazılacağı görüntüsü vermektedir.

Başarısız ve halkta karşılığı olmayan mevcut belediye başkanlarını değiştirmeyen partilerin Genel merkezleri bu seçimlerde hayal kırıklığına uğramakla karşı karşıyalar.Bazı etkili ve yetkili kişilerce liderlerin önlerine konulan isimlerden liderleri tercih yapmak zorunda bırakılması yanlış adaylarla seçime gidilmesi ve seçim bölgelerinde hüsran uğramalarına yol açacaktır.

Vatandaşların ekonomik sıkıntılarla uğraşması, kaliteli isimlerin aday adayı olmaması, genel merkezlerin aday bulmakta zorlanması bu seçim döneminin heyecansız geçmesine neden olmaktadır. Yapılan kamuoyu araştırmaları da bunu ispatlıyor. Kararsızların oranı yaklaşık yüzde 24 civarında seyrediyor.

Kamuoyunda karşılığı olan ,Liyakatlı ve kaliteli adayalar bulamazlarsa  Genel merkezler seçim sonuçlarında hüsrana uğrayacaklardır. Özellikle Bursa siyaseti süprizlere