Plansız agresif büyüme politikasının kurbanı olan Şaylı Ailesinin Şaypa’sı raf dönüş hızını baz alarak hedeflediği büyümede kârlılığı dikkate almayınca, stok maliyetlerinin bindirdiği yükü kaldıramayınca pes ederek bir anda çarkını durdurmak zorunda kalmıştı. Kurumsal yapısı olan bir perakendecide 30 bin civarında ürün çeşidi olduğunu düşünürsek, tedarikçilerinin sayısının binleri bulduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca 3 bine yakın çalışanı ve 81 tane şubesi bulunan ŞAYPA’nın bir anda şalter kapatmasının bedelini büyük zarar ve mağduriyet ile ödeyecek bir Bursa vardı.

ŞAYPA beyin ölümüne kadar gidebilecek bu süreçte, İstanbul Merkezli yüzde yüz yerli sermaye ile 37 yıl önce perakende sektörüne giren Özen Şirketler Grubu bünyesindeki Onur Marketler Zinciri tarafından satın alındı ve bu alımı onaylandı. ŞAYPA & ONUR ticari ismiyle yaşamını devam ettirecek olan ŞAYPA’nın bu el değiştirme ile Bursalı tedarikçi ve çalışanlarını nasıl bir akıbetten kurtardığının içine iyi okumak gerekir.

Özen Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Cemal Özen Bursa tanışma faslında grubunun şirketlerini anlattı ve ardından neden Bursa, neden ŞAYPA sorularının yanıtlarını verdi. İstanbul ve Trakya’da mağazaları olduğunu, perakendeciliği özümsediklerini, bunun devamında lojistik destek firmaları kurduklarını, an itibariyle de 6 ilde 153 mağaza ve 4658 çalışanı ile hedefe yürüdüklerini söyledi.

Biz perakende sektöründe onurlu bir duruş gösterdiklerini ve sadece kendilerinin değil, herhangi bir personelinin verdiği sözün de kendilerini bağladığını ifade ederek,

Hizmette Onur sözü,

Lezzette Onur sözü,

Tazelikte Onur sözü,

Fiyatta Onur sözü vererek Bursa’ya geldiklerini özenle belirtti.

Rekabetçi bir yapılarının olduğunu ancak rekabette de onurlu duruşlarının kendilerini ifade ettiğinin altını çizerek çalışanları ve tedarikçilere de verdikleri sözlerin istisnasız tutulduğunu ifade etti.

Bizim daha çok kat ve daha büyük yat diye bir derdimiz yoktur diyen Cemal Özen, bugüne kadar odağımızı kaybetmeden büyüdük ve sürdürülebilir toplam kalite politikası ile bu ülkede tek bir gıda perakendecisi kalacaksa o biz olmalıyız ilkesi ile yürüdüklerini belirtti.

Anneleri Ayşe Hatun Özen adına kurdukları vakıfa özel bir paragraf açan Özen, bütün çalışanlarının yeni dönemde Şaypa Onur dahil olmak üzere üniversitede okuyan çocuklarına burs verildiğini ifade etti.

Biz Bursa olarak bu onurlu duruş iddiasını izleyeceğiz ve hakkını teslim edeceğiz.